Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Skvelý začiatok, neočakávaný koniec

recenzia | 31. 1. 2024

V rámci knižného štipendia som si na mesiac október vybrala YA detektívku Ako nájsť vraha od autorky Holly Jackson. Kniha má 423 strán rozdelených do štyridsiatich deviatich kapitol. Túto knihu som si chcela prečítať už dlhšie, keďže ma už na prvý pohľad zaujala.

 

Pippa býva v Little Kiltone, kde pred piatimi rokmi zavraždili stredoškoláčku Andie Bellovú. Spravil to jej priateľ Sal Singh, k činu sa priznal a potom spáchal samovraždu – hovorila polícia. Prípad bol uzavretý. Každý v meste vie, kto bol vrah. Ukazujú naňho prstom, a keď ľudia idú popri jeho dome, kráčajú rýchlejšie. Vyzerá ako dom, v ktorom straší. Každý sa bojí čo i len vkročiť na pozemok. V dome však nikdy nebýva zlá príšera, žijú tam smutní ľudia, ktorí sa snažia žiť ako predtým. Tak, ako pred vraždou. Ich život bol dovtedy normálny. Ľudia sa ich nebáli.

 

Pippa verí že obnovené pátranie otvorí nové dvere, prinesie do obrazu potrebné svetlo. Nemyslí si totiž, že vrahom bol Sal. Ale len tak vypočúvať ľudí je čudné, preto sa prípad snaží rozlúštiť pod zámienkou SOČ-ky. Pippa robí rozhovory, ktoré si zapisuje, vedie záznamy… A čím ďalej postupuje, tým viac dôkazov hovorí o Salovej nevine. Navyše stúpa aj počet podozrivých osôb. S pátraním jej neskôr pomáha Ravi – brat Sala, s ktorým sa veľa dozvie o Andie. Nevinné vyšetrovanie vyústi do nebezpečných udalostí, v ktorých Pippe a jej rodine ide o život. Nie je v bezpečí. Vrah o nej vie viac, ako ona o ňom. Čo urobí?

 

Knihu Ako nájsť vraha som si zamilovala. Je plná zvratov a posledné kapitoly som už len hltala. Odhadnúť vraha bolo takmer nemožné, preto som bola stále v napätí a koniec ma prekvapil. Potvrdím, že ide o moju zatiaľ najobľúbenejšiu knihu.

 

Antónia Popčáková, 14 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.