Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Železný oheň

recenzia | 20. 6. 2024

“The first year is when some of us lose our lives. The second year is when the rest of us lose our humanity.” — Xaden Riorson

 

Všetci očakávali, že Violet Sorrengail zomrie počas svojho prvého roka na vojenskej akadémii Basgiath. Očakávala to aj samotná Violet. No Threshing bol iba prvým nemožným testom, ktorý mal vyčistiť slabých, nevhodných a nešťastných.

 

Teraz sa začína skutočný výcvik a Violet sa už znovu pýta, ako to prežije. Nielen preto, že je to náročné a kruté, ale skúška je navrhnutá tak, aby otestovala schopnosti jazdcov znášať bolesť. Na scéne je tiež nový zástupca veliteľa, ktorý si dal za úlohu ukázať Violet, aká je bezmocná – pokiaľ nezradí muža, ktorého miluje.

 

Hoci Violetino telo môže byť slabšie a krehkejšie ako telá ostatných, stále má svoj rozum a železnú vôľu. A vedenie znamená zabudnúť na najdôležitejšiu lekciu, ktorú jej Basgiath dal: Dračí jazdci si píšu vlastné pravidlá. No tento rok nebude stačiť iba odhodlanie prežiť.

 

Violet pozná skutočné tajomstvo, ktoré je ukryté po stáročia na vojenskej akadémii Basgiath – a nič, ani ohnivý dych draka, nemusí byť postačujúci na ich záchranu.

 

Mne osobne sa kniha veľmi páčila, odporúčam ju však 15+.

 

Alexandra Husárová, 15 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.