Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Nekonečné dobrodružstvo

recenzia | 20. 6. 2024

Píšem o knihe Prašina. Napísal ju Vojtech Matocha. Ilustroval ju Karel Osoha. Na Slovensku táto kniha vyšla v roku 2021 vo vydavateľstve Artforum a má 269 strán.

 

Príbeh sa odohráva v hlavnom meste Českej republiky, v Prahe. Prašina je tajuplné miesto uprostred Prahy. V Prašine nefunguje elektrina, ale nikto nevie prečo. V sekunde keď tam prídete vám prestanú fungovať hodinky, mobil a rádio. V Prašine býva aj Jirkov dedko, ktorý je trochu čudný. Veď v Prašine bývajú len čudní ľudia. Jirko, En a Tony sa rozhodnú pátrať po dávnom tajomstve, ktoré Prašina v sebe ukrýva. Ich dobrodružstvo je veľmi nebezpečné. Zažijú množstvo situácií a doslova bojujú o život. Striehne na nich banda nebezpečných chlapov, ktorí ich dokonca aj uväznia. Príbeh je plný problémov a nevyriešených záhad.

 

Podarí sa Jirkovi, En a Tonymu zachrániť Prašinu a celú Prahu? Dozviete sa to, keď si knihu prečítate. Ak by ste si chceli prečítať viac z tejto série, už vyšli aj Prašina 2 a Prašina 3.

 

„Doprava, doľava, doľava a do kopca. Doprava, doľava, doľava a potom do kopca. Alebo doprava a potom do kopca? Doparoma. Jirko Klimeš otvoril oči a ešte raz sa pozrel na mobil. Modrá bodka na mape stále ukazovala druhú ulicu severne od námestia Mieru. Dobre, takže doprava, doľava, doľava a potom hore do kopca. Jasnačka. Ale aj tak to bude zázrak, ak nezablúdi. GPS je super vec, ale iba tu na Vinohradoch. Keď vylezie hore na Prašinu, musí poznať cestu naspamäť, inak sa stratí. A z Prašiny sa o pomoc volať nedá.

Bol koniec októbra, slnko ešte príjemne hrialo, ale už celkom slabo, akoby unavene. Jirko šiel za dedom na Prašinu prvý raz sám. Nahlas by to zrejme nikdy nepriznal, ale trochu sa bál. S mamou chodili za dedom dosť často, možno dvakrát za mesiac, ale bolo to niečo iné. Mama cestu poznala, na Prašine vyrástla. Odsťahovala sa odtiaľ až po svadbe. Keď išiel Jirko s ňou, vodila ho tým bludiskom kľukatých uličiek, námestíčok a pasáží s rovnakou istotou, akoby mala prejsť z jedného konca Václaváku na druhý.“

 

Kniha sa mi celkom páčila, aj keď bola až príliš vymyslená a dlho sa príbeh naťahoval. Knihu odporúčam čitateľom nad 11 rokov. A odporúčam čitateľom, ktorí radi čítajú dlhé knihy.

 

Mária Grajcarová, 10 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.