Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

A ako Amálka, R ako Rozprávka

recenzia | 7. 6. 2021

Na mesiac máj som si v rámci knižného štipendia vybrala knihu: A ako Amálka, R ako rozprávka. Ide šlabikárovú knihu určenú pre všetky zvedavé deti, ktoré ešte nevedia čítať, ktoré sa čítať naučiť chcú, ale aj tie, ktoré už čítať vedia. Preto som veľmi rada, že okrem mňa sa môže z tejto knižky tešiť aj moja skoro 5-ročná sestra. Kniha má pevnú väzbu a tvar štvorca.

 

V úvode knihy je vystihnuté jej posolstvo:

 

„Milí rodičia, milé deti, čítajte, aby ste si raz nevy-čítali, že ste sa nečítaním pripravili o radosť.“

 

Preto som veľmi rada, že do tohto sveta kníh môžem vtiahnuť aj moju sestru. Kniha je rozdelená na dve časti, ktoré sa navzájom striedajú:

 

Rozprávková časť – skladá sa z obrázka naľavo a textu napravo. V pravej časti je vždy abecedná tabuľka, pod ktorou sa nachádza príbeh k obrázku. Každá takáto dvojstránka predstavuje jedno písmeno, ktoré sa dá uhádnuť preskúmaním obrázku. V príbehu je dané písmeno vždy vyznačené farebne.

 

Šlabikárová časť – nasleduje zvyčajne po 2 až 3 dvojstránkach Rozprávkovej časti. Slúži na opakovanie písmen a tréning samotného čítania. Veľmi sa mi páčilo, že v tejto časti je text napísaný iba veľkými tlačenými písmenami. Moja sestra totiž malé písmená ešte nepozná

 

Táto knižka nie je obyčajná. Nejde len o čítanie, je to ako hrať nejakú hru. Jednotlivé rozprávky spolu vytvárajú jeden veľký príbeh. Hlavnými hrdinami je dievčatko Amálka a jej kocúrik Emanuel. Postupne sa zoznámite s celou ich rodinou a zažijete mnoho dobrodružstiev. Raz idú s mamou do múzea, potom s tatom na výlet.

 

Pri každej dvojstránke strávite kopec času. Na youtube sú natočené videá o tom, ako s touto knižkou pracovať čo najlepšie. Sú tam super tipy: ako nájsť a spočítať konkrétne farebné písmenko, nájsť slová, ktoré to písmeno neobsahujú, nájsť slová, v ktorých je veľké aj malé písmeno.

 

Táto knižka pomáha obľúbiť si čítanie zábavným spôsobom, učí logicky myslieť a pozerať sa na veci z rôznych uhlov. Veľmi sa mi páči, lebo sa k nej môžem stále vrátiť a objavovať nové a nové veci.

 

Lilien, 8 rokov

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.