Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Bude to tvrdý oriešok?

recenzia | 6. 3. 2020

Keď sa narodia tri malé vĺčiky, jeden z nich je iný. Nie je ani silný, ani rýchly a dokonca má veľmi zlý čuch, ale ako sa neskôr ukáže, vie to nahradiť svojím citlivým srdcom. Hoci ho jeho otec chce hodiť do močiara, mama, vlčica Ryšavá, ho zastaví, pretože tvrdí, že vlky nie sú ľudia, ktorí sa zbavujú svojich detí. Otec je stále nahnevaný, že to nie je ozajstný vlk, ale len akási malá myš (hoci dobre vedel, že myš to určite nebude) a vraví, že ten malý bude ešte tvrdý oriešok. Takto prišiel maličký k svojmu menu, volá sa Oriešok.

 

V knihe sa dočítame ako Oriešok spolu s ostatnými členmi svorky – vodcom svorky, otcom Silným, obetavou mamou Ryšavou, skúseným dedkom Krivým, starším bratom a sestrami Tesákom, Bielou a Šmuhou a bratmi Rýchlym a Veľkým prežívajú v lese rôzne radosti a starosti. Dedko Krivý ich učí ako v lese prežiť a ako sa vyhnúť ich najväčšiemu nepriateľovi, človekovi. Oriešok sa vďaka svojim zvláštnym schopnostiam spriatelí s rozkošným malým plchom a diviačikom a aj s ich pomocou sa mu podarí odhaliť jedno veľké tajomstvo.

 

Knihu Malý vlk s veľkým srdcom napísal Tomasz Samojlik a ilustrovala Elżbieta Wasiuczyńska. Už na prvý pohľad ma zaujali úžasné ilustrácie. Hneď, keď som ich zbadala, mala som pocit, akoby som sa ocitla v lese. Knihu odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť ako asi vyzerá život vlkov a aj pre tých, ktorí sa vlkov boja. Možno na konci knihy prídu na to, že nemusia.

 

Lucka, 7 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.