Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Cesta krajinami sveta

recenzia | 18. 2. 2021

Mojou februárovou voľbou v projekte knižné štipendium bola kniha Cesta krajinami sveta. Túto 223-stranovú knihu zdobí viac ako 1000 fotografií, či pekných a podrobných ilustrácií, ktoré vás určite hneď na prvý pohľad upútajú. Kniha vám sprostredkuje expres výlet po celom svete, keďže postupne predstavuje zaujímavosti zo všetkých kontinentov sveta. Podľa jednotlivých kontinentov je aj rozdelená na šesť hlavných oblastí. A to: Európa, Ázia. Afrika, Amerika, Austrália a Oceánia a napokon časť o Antarktíde. Každá táto časť je ďalej rozdelená podľa štátov, ktoré do daného kontinentu patria a každému štátu je venovaná jedna strana v knihe.

 

Zaujalo ma spracovanie prechodu z kontinentu na kontinent, ktoré vás pekne uvedie do jednotlivých štátov. Nájdete tu vlajky štátov, vyzdvihnutie toho naj z daného svetadiela, informácie, akými jazykmi sa kde rozpráva a aj to, ako sa zdravia ľudia v rôznych krajinách. Páčilo sa mi naučiť sa pár svetových pozdravov z tejto knihy.

 

Kniha čitateľa prevedie jednotlivými krajinami sveta. Vďaka nej spoznáte zvláštne a typické zvyky a kuriozity pre danú krajinu, fakty či mýty a legendy, ktoré sa k nim viažu, ich typické symboly, osobité sviatky, zaujímavosti z histórie krajiny, aj to, čo je pre danú krajinu typické a výnimočné dnes. Dočítate sa tu o miestnych špecialitách, festivaloch, charakteristických živočíchoch, aj záhadných úkazoch.

 

Dozviete sa tu zaujímavosti, ako napríklad, kde boli vyrobené prvé korčule z kostí, o najstaršom zábavnom parku, ktorý je v prevádzke už 430 rokov, kde žije najväčší až 16 cm veľký chrobák Titán. Vďaka knihe spoznáte, na akom mieste na Zemi vás nikdy neuštipne komár, alebo kde sa ľudia tradične pri odchode lúčia pľuvaním si na hlavu a tvár. Viete, na akom ostrove sa v nedeľu úplne zastaví život, keďže práca tu je v tento deň prísne zakázaná? Tušili ste, v ktorom štáte sa pravidelne koná súťaž v tom, kto najďalej odhodí svoj mobilný telefón?

 

Aj našej krajine, Slovensku, je tu venovaná celá jedna strana. A autori knihy nezabudli na nič, čo je typické pre Slovensko. Či už sú to bryndzové halušky, zaujímavosti o zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi, alebo o slovenskom vynálezcovi Štefanovi Baničovi. Nesmel chýbať Bratislavský hrad, obľúbené a pre turistov atraktívne Tatry. Ale dočítate sa tu aj informácie o našej Dobšinskej ľadovej jaskyni, ktorá je jednou z najnavštevovanejších ľadových jaskýň v Strednej Európe.

 

Kniha sa mi veľmi páčila, rád si v nej opakovane listujem. Vďaka nej som sa dozvedel veľa nových zaujímavosti zo sveta. V tejto dobe, keď sa nedá cestovať, bolo príjemné zacestovať si aspoň prostredníctvom stránok tejto knihy.

 

Filip, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.