Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Cesta okolo sveta (80 najúžasnejších máp sveta)

recenzia | 11. 10. 2019

Od malička mám rád encyklopédie, a tak mojou septembrovou voľbou v projekte Knižné štipendium bola kniha – Cesta okolo sveta (80 najúžasnejších máp sveta). Kto zdieľa rovnaký záujem o nové poznatky a zaujímavosti o prírode, o našej planéte, o histórii, o technike a o ľuďoch, som si istý že bude
rovnako nadšený ako som bol z tejto encyklopédie nadšený ja. Kniha je rozdelená na šesť hlavných tém:

 

Pevnina, more a vzduch
Živý svet
Ľudia a planéta
Technika
História
Kultúra

Páči sa mi že každá z týchto tém je ešte rozdelená na menšie témy, čiže v tejto knižke je naozaj čo objavovať. V téme geografia som čítal o kráteroch a o meteoritoch, o oceánskom dne, o najsilnejších hurikánoch a zemetraseniach na zemi. Dočítal som sa tu napríklad že najvyšší známy vrch vôbec je
Olympus Mons, sopka na Marse, ktorá je vysoká takmer 22km, kým známy Mount Everest najvyšší vrch na Zemi má „iba“ 8848 m.

V kapitole o prírode boli zaujímavosti o skamenelinách dinosaurov, o nebezpečných živočíchoch, o hmyze, o vyhynutých živočíchoch a naopak o tom, že v bahne hlboko na morskom dne žije zrejme najmenej 1 milión ešte neobjavených druhov. A možno až 100 miliónov. Aj pre mňa novú informáciu, že žralok má vynikajúci čuch, ktorým zachytí jedinú kvapku krvi zo vzdialenosti 5 km mám z tejto super encyklopédie.

V časti veda a technika sú veľmi zaujímavé informácie o leteckej, lodnej aj železničnej doprave, aj o najvyšších budovách sveta. Dozvedel som sa tu, že najvyššia budova sveta od roku 2010 je Burdž Charifa v Dubaji, ktorá má 828 m, 163 podlaží prepojenými 57 poschodovými výťahmi.

V kapitole o ľuďoch som čítal o svetových náleziskách zlata, o najväčšom nájdenom zlatom nugete v dejinách. Zaujala ma tu informácia, že najsevernejšie obývané miesto na zemi Alert v Kanade má iba 5 obyvateľov.

Veľmi sa mi páčila aj kapitola o histórii v ktorej je mnoho poznatkov o divoch staroveku, o hradoch a pevnostiach, o múmiách, o povestných vrakoch lodí ako je Titanik, Arizona, Bismark a iných.

V časti umenie a zábava som čítal o turizme, o horských dráhach, o výtvarnom umení či o zaujímavostiach o svetovo známych sochách, ako je napríklad socha slobody v New Yorku, ktorá obsahuje 28 ton medi a 113 ton ocele.

Celá encyklopédia je ilustrovaná originálnymi mapami a obrázkami čo sa mi veľmi páči. Čo strana, to super mapa, či ilustrácia.
Z knihy som nadšený a všetkým ktorí radi spoznávajú nové veci ju určite odporúčam.

Filip Lipa, 12 rokov

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium