Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Charlieho malé tajomstvá

recenzia | 19. 9. 2019

Stephen Chbosky

(UK) The perks of being a wallflower

(SK) Charlieho malé tajomstvá

(CZ) Ten kto stojí v koutě

Kniha rozpráva príbeh o dospievajúcom tínedžerovi menom Charlie, ktorý stratil najlepšieho priateľa po spáchaní samovraždy. Toto má byť jeho prvý rok na strednej škole, kde si Charlie hľadá nových kamarátov. Charlieho charakter čiastočne vystihuje názov knihy – v origináli „the perks of being a walflower“, čo znamená, že Charliemu stačí, keď dobre načúva a nepotrebuje vysvetlenie k tomu, čo sa okolo neho deje. Je tichý, ale veľmi vnímavý a citlivý, preto ťažšie nadväzuje rozhovor s neznámym človekom.

Počas deja, ktorý čitateľa vtiahne pomerne rýchlo, sa Charliemu prihovorí učiteľ angličtiny, ktorý si všimne, že Charlie síce pozná odpovede na otázky, no neprihlási sa, lebo nechce byť za „šprta“. Spriatelí sa aj s dvomi staršími spolužiakmi Sam a Patrikom, ktorí koncom roka maturujú. Sú to nevlastní súrodenci. Keď ich lepšie spozná, začína sa dostávať do nových situácií, ktoré doteraz nezažil. Vniká do sveta drog, sexu, alkoholu a nočných osláv. Priateľstvo so Sam a Patrikom pre neho znamená veľa, lebo dovtedy zažil iba jedno ozajstné priateľstvo.

Kniha je napísaná zvláštnou formou, ktorá nepripomína ani denník, ani obyčajný opis, je písaná formou anonymných listov. Listy Charlie posiela niekomu, o kom sa dozvedel od svojej dávnej priateľky len to, že vie načúvať a možno ho pochopí. Píše neznámemu pretože vie, že keby písal niekomu koho pozná, určite by ho vysmial.

Kniha je podľa mňa veľmi zaujímavá a chytľavá pre tínedžerov, ktorí majú podobné problémy, i keď by som možno zvážil vekové odporúčanie (12+). Podľa môjho názoru je to príliš málo rokov na žáner „young adult“.

Viacero mojich rovesníkov totiž nepochopilo Charlieho duševné stavy po užití drog. Práve kvôli tejto situácii v knihe som spochybnil vekové odporúčanie. Nie je totiž bežné, aby deti už v dvanástich prišli do skúsenosti s drogou.

Prekvapila ma forma aj koncept, aký autor vymyslel. Mám rád, keď sa kniha zameriava aj na pocity postáv a nielen na dej.

Zoran Varchola, 13 r.

Recenzia vznikla v rámci projektu Knižné štipendium.

Fotografia: Zoran Varchola