Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Čo keby?

recenzia | 28. 12. 2020

Rád by som Vám predstavil knihu Čo keby? s výstižným podnadpisom: Seriózne vedecké odpovede na absurdné hypotetické otázky. Táto 303-stranová kniha plná zaujímavých otázok a ešte zaujímavejších odpovedí je dielom Randalla Munroea, bývalého vedeckého pracovníka oddelenia robotiky v NASA a známeho tvorcu populárneho webového komiksu xkcd. Kniha je zbierkou odpovedí na hypotetické a niekedy až bláznivé otázky, s ktorými sa na jej autora obracajú ľudia prostredníctvom jeho webovej stránky. Napriek tomu, že Munroe rozoberá prevažne hypotetické situácie, vysvetľuje ich pomocou reálnych fyzikálnych alebo chemických zákonov a riešenie každej otázky podkladá rôznymi vzorcami a výpočtami, a to sa mi na tejto knihe páči.

 

Napríklad ma zaujalo, akým spôsobom vysvetlil otázku: Ako dlho by prežila osoba, ktorá by zrazu prišla o všetku svoju DNA? Autor má zmysel pre humor. Na všetky otázky v knihe odpovedá vtipne, so svojským humorom, a aj na túto otázku najskôr zareagoval vtipne, keď sa vyjadril, že pri strate DNA by sme razom boli ľahší o 150 g. No takúto stratégiu chudnutia neodporúča, lebo existujú aj ľahšie spôsoby ako zhodiť 150 g, okrem iného: vyzliecť si košeľu, vycikať sa, ostrihať si vlasy… Na pomoc riešenia tejto hypotetickej otázky si zobral Amanitu Bisporigeru, čo je druh muchotrávky vyskytujúcej sa v S. Amerike známej pod názvom Anjel Skazy. Táto malá, biela, na prvý pohľad neškodná huba obsahuje amatoxín, ktorý sa viaže na enzým podieľajúci sa na čítaní DNA a v konečnom dôsledku DNA zablokuje. A tak otrava touto hubou so svojimi zvláštnymi typickými prejavmi, o ktorých sa dočítate viac v odpovedi, môže simulovať reakciu organizmu na stratu DNA.

 

Ďalšie otázky, na ktoré Munroe v knihe odpovedá, sú napríklad: Z akej výšky by bolo potrebné zhodiť steak, aby bol po páde na zem upečený? Čo keby sa pri prietrži mračien všetka voda zliala do jednej kvapky, čo je cca 600 miliónov ton vody? Keby sa dvaja nesmrteľní ľudia ocitli na opačnom konci neobývanej planéty, ako dlho by im trvalo, kým by sa stretli? Koľko kociek lega je potrebné k vytvoreniu mostu cez Atlantický oceán z Londýna do New Yorku, aby uniesol reálnu cestnú premávku? A mnoho ďalších zaujímavých otázok a odpovedí.

 

V knihe ma zaujali aj ilustrácie samotného autora. Keďže Munroe rád kreslí, odpovede dokladá obrázkami a vtipnými komiksami.

 

Svoju recenziu by som ukončil autorovým vyjadrením, ktoré sa mi páči: „Hovorí sa, že neexistujú hlúpe otázky a aj keď očividne to nie je pravda, ukazuje sa však, že v snahe o dôkladnú odpoveď na hlúpu otázku sa človek dopátra k mnohým zaujímavostiam.”

 

Knižku odporúčam každému,koho zaujíma ako funguje okolitý svet a kladie si rád neobvyklé otázky.

 

Filip, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.