Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Dievčatko Momo a stratený čas

recenzia | 7. 4. 2021

Na mesiac marec som si v rámci knižného štipendia vybrala knihu: Dievčatko Momo a stratený čas. Ide o pevnú väzbu vo formáte A5. Pri výbere tejto knihy som postúpila na nový level čítania. Svedčí o tom aj pravý horný roh knihy, kde je označenie +9. Teda oproti predošlým knihám, ktoré som si vybrala, je tu menej ilustrácií a stránky plné písmen. Ale keď spoznáte Momo, veľmi rýchlo vás vtiahne do deja.

 

Kniha je rozdelená do troch častí. V prvej sa jedného dňa v mestečku objaví malé dievča s kučeravými, ani smola čiernymi vlasmi a veličiznými očami. Nikto nevie kto to je, či má 8 alebo 12 rokov, ani odkiaľ sa tu vzala. V čom je Momo taká výnimočná? Je vari neuveriteľne múdra, že vie každému dobre poradiť? Alebo našla správne slová útechy? Vie snáď vynášať rozumné a spravodlivé rozsudky? Nie. Tak vie krásne spievať, či hrať na hudobný nástroj? Alebo vie čarovať? Nič z toho. Malá Momo vie, tak ako nikto iný, iba jedno: načúvať. Nie tak obyčajne. To vie hádam každý. Ale Momo načúva tak, že hlúpym ľuďom prichádzajú na um múdre myšlienky, nesmelí sa zrazu cítia odvážni a nerozhodní odrazu presne vedia, čo chcú. Vďaka tejto výnimočnej vlastnosti si Momo jej susedia veľmi obľúbia.

 

V druhej časti prídu do mesta siví páni. Jestvuje totiž veľké, a predsa nevšedné tajomstvo. Je ním čas. A nikto nepozná hodnotu jednej hodiny, jednej minúty, ani sekundy tak, ako oni. Nenápadne sa usadia v mestečku a striehnu. Majú totiž svoje plány s časom ľudí. Ako agenti Sporiteľne času začnú presviedčať druhých, aby šetrili čas v ich banke s tým, že im ho neskôr vrátia aj s úrokmi. Ešteže v tom istom mestečku žije aj Momo. Tá sa rozhodne čas zachrániť. Ak chcete vedieť ako to spraví, dozviete sa to v tretej časti.

 

Veľmi sa mi páči téma času, ktorá sa tu rozoberá. Každý ho máme rovnaké množstvo, nezáleží, či sme deti, či dospelí, bohatí alebo chudobní. Čas beží, či sa učím, alebo sa hrám. Čas sa vrátiť nedá. Ak raz uplynie, je nenávratne preč. A preto ho chcem aj ja využívať čo najlepšie.

 

Lilien, 8 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.