Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Encyklopédia drahých kameňov

recenzia | 24. 6. 2020

Keď som si prezeral internetové stránky a vyberal som si novú knihu, ktorú by som si chcel nielen prečítať, ale ju aj vlastniť, narazil som na knihu Encyklopédia drahých kameňov. Hneď som vedel, že ju chcem mať vo svojej knižnici. Totiž, kníh o drahých kameňoch a mineráloch z hľadiska ich liečivej a magickej sily, či ochrany pred všeličím je v kníhkupectvách veľmi veľa, ale kníh o kameňoch a mineráloch z čisto prírodopisného hľadiska je v ponuke len pár.

 

Preto, keď som objavil túto encyklopédiu, ktorá pochádza od významného českého gemológa Karla Maříka, hneď som si ju musel objednať. Viem, že toto nie je kniha, ktorá zaujme všetkých a svojou témou je určená hlavne pre zberateľov drahých kameňov, ale mne osobne sa veľmi páči, lebo medzi zberateľov kameňov sa s hrdosťou radím aj ja.

 

Od malička som rád vonku zbieral kamene a plnil nimi svoje vrecká a maminu kabelku. Zbieraniu kameňov a minerálov som ostal verný až doteraz a pomaličky si rozširujem svoju zbierku. Informácie o kameňoch som často hľadal na internete. Vďaka tejto knihe mám pokope informácie o 240 druhoch drahých kameňov z celého sveta. U každého kameňa je uvedená jeho tvrdosť, fyzikálne či prírodné vlastnosti, chemické zloženie, ich použitie, obchodný názov, jeho história, index lomu či miesta kde sa vyskytujú.

 

Kniha je rozdelená na päť kategórii a to na:

 

– bežne sa vyskytujúce

 

– menej bežné až vzácne

 

– vzácne až zberateľské

 

– zberateľské až raritné

 

– raritné až ojedinelé

 

Na posledných stranách knihy ma zaujala tabuľka reakcií drahých kameňov na UV svetlo. Knihu skrášľuje 750 pekných fotografií jednotlivých kameňov, takže je sa tu aj na čo pozerať a obdivovať. Táto encyklopédia ma veľmi potešila.

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.