Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Encyklopédia o vesmíre

recenzia | 2. 1. 2020

Iba niečo vyše 500 ľudí malo zatiaľ možnosť vyletieť do výšky sto kilometrov a viac nad zemský povrch, a tak splnilo kritériá Medzinárodnej leteckej federácie, ktorá túto vzdialenosť definuje ako vesmírny let. A iba 12ľudí v histórii sa prechádzalo po inom vesmírnom telese ako je naša zem. Ale teraz vďaka knihe Vesmír, detská encyklopédia som sa aj ja mohol vydať na dobrodružnú cestu naprieč vesmírom.

 

 

Encyklopédia je prehľadne rozdelená na časti:

 

– Pozorovanie vesmíru
– Búrlivý vesmír
– Štart (časť o tom ako fungujú rakety,kozmické sondy a umelé družice)
– Človek vo vesmíre
– Slnečná sústava
– Zem, Mesiac, Slnko
– Pozorovanie hviezd

 

Kniha je plná faktov a úžasných informácii o neustále sa rozpínajúcom vesmíre. Dočítal som sa tu o histórii vesmírnych výprav, o tom ako sa kozmonautom žije v kozme. Dozvedel som sa napríklad, že kozmonauti sa dobre vyspia takmer všade, či už na dlážke, na stene, či na strope, ale musia byť blízko ventilátora. Ak by totiž chýbalo prúdenie vzduchu, nimi vydychovaný oxid uhličitý by sa zhromažďoval okolo nich, takže by nemali dostatok kyslíka. Alebo informáciu, že za jeden deň kozmonauti zažijú 16 východov a západov Slnka, som nepoznal. Vo vesmíre prebiehajú aj rôzne experimenty. Zistilo sa napríklad, že škodlivým baktériám stav beztiaže prospieva, zatiaľ čo schopnosť človeka bojovať s infekciami slabne. Keďže úplne sterilizovať kozmickú loď sa nedá, počas dlhých misií môže byť výskyt baktérii pre astronautov veľmi nebezpečný. Nová bola pre mňa aj informácia, že stopy, ktoré človek urobil na mesačnom povrchu tam ostanú už navždy, lebo tam nie je vietor, ktorý by stopy mesačným prachom zavial. A že mesačný prach vraj vonia ako pušný prach.

 

Páči sa mi, že na konci tejto knihy je štvorstranový, abecedne zoradený slovník, ktorý jednoducho vysvetľuje niektoré odborné výrazy a slová použité v texte. Zaujala ma tiež stať s názvom „Vesmír v čase“, kde je na pár stranách zobrazený stručný prehľad rozširujúcich sa poznatkov z astronomického pozorovania siahajúci až niekde do roku 3000 pred.n.l. a tiež znalosti o tom, ako funguje vesmír, získané v súčastnosti.

 

Každú stranu tejto encyklopédie zdobia zaujímavé ilustrácie a krásne farebné fotografie z NASA zostrojené najvýkonnejšími ďalekohľadmi.

 

Po prečítaní tejto encyklopédie úplne súhlasím s myšlienkou zapísanou na začiatku tejto knihy: “Každý, kto sa už aspoň raz s úžasom zadíval na nočnú oblohu a úprimne sa zamyslel nad tým, aký je vesmír fascinujúci, si nevyhnutne musí túto knihu prečítať.“

 

A ja ešte k tomu dodávam: “A nebude sklamaný, lebo táto kniha stojí za to!“

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.