Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

FABLE – Dievča mora

recenzia | 30. 6. 2022

Ako dcéra najmocnejšieho kupca v Úžinách pozná sedemnásťročná Fable jediný domov – more. Už sú to však štyri roky, odkedy počas nemilosrdnej búrky prišla o matku. Na druhý deň ju otec opustil na neslávne známom ostrove, kde bolo priveľa zlodejov a primálo jedla. Aby prežila, musela sa vzchopiť, naučiť sa dôverovať svojim nezvyčajným schopnostiam.

 

To jediné, čo ju drží pri živote, je túžba dostať sa z ostrova, aby našla svojho otca a dostala to, čo jej právom patrí. Pri úteku spoznáva mladého kupca menom West. Ak chce zostať nažive, musí čeliť oveľa väčším výzvam, než sú búrky, ktoré vládnu Úžinám.

 

Priznám sa, zasa raz som bola ako straka a knihu som kúpila na základe (úžasnej) obálky – nedalo sa prosto odolať! A tentokrát vôbec neľutujem, lebo príbeh bol super, aj keď niektoré momenty sa dali vopred odhadnúť, ale nepredbiehajme.

 

Fable je vzrušujúci dobrodružný príbeh plný emócií a akcie, v ktorom ide o život. Fable vás zoberie na nezabudnuteľnú cestu lásky, intríg a dobrodružstiev. Takéto temné fantasy z námorníckeho prostredia ste ešte nečítali…a budete sa baviť. Navyše, ak máte radi silné ženské hrdinky, prídete si na svoje.

 

Fable je dobrodružné YA, ktorej nechýba spád a napätie, miestami nejednoznačná dejová linka čitateľa priam poháňa rýchlejšie otáčať strany knihy a hltať riadky. Priznám sa, mňa ako ostrieľaného „Jacka Sparrowa“ niektoré zvraty neprekvapili, priam som očakávala, že sa dej vyvinie daným smerom, ale to vôbec neubralo na čítavosti knihy. Takmer žiadna YA literatúra sa nezaobíde bez lásky medzi dvoma mladými ľuďmi a inak tomu nebolo ani v prípade Fable.

 

Udalosti odohrávajúce sa v závere som akosi podvedome očakávala, takže pre mňa nebolo až tak veľkým prekvapením, že namiesto rozuzlenia prišlo zauzlenie a tým pádom si musíme počkať na druhú časť s názvom Menovkyňa, ktorá v anotácii sľubuje nemenej vzrušenia ako prvá časť.

 

Po prečítaní tejto knihy by sa na mori vyznal určite každý. Spoznal by každú časť lode a možno aj s pomocou našej Fable vyplával na more. Autorka do deja jemne vsunula zaujímavosti zo sveta námorníkov.

 

Adrienne Young stvorila úžasný svet námorníkov, obchodníkov, zlodejíčkov, priekupníkov, boháčov, i tých menej šťastných s prázdnymi vreckami a do tohto viac-menej mužského sveta plného testosterónu vhodila dievčatko, dievča – Fable. Fable je ako korenie, ktoré dáva príbehu tú správnu príchuť, šmrnc a iskru, bez ktorého by tento román bol iba fádnym “pokrmom”.

 

Soňa Čisľáková, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.