Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Fakticky totálna normálka

recenzia | 21. 7. 2020

Už sú tu prázdniny a ja som sa rozhodla na ne poriadne pripraviť. Zaujala ma kniha Traja kamoši a fakticky fantastický výlet. Je to tretia zo série kníh Traja kamoši od slovenskej spisovateľky Babči Kardošovej, predchádzajúce príbehy sú o fantastickom bunkri a fantastickom poklade. Knihy sa dajú čítať aj v rôznom poradí, ja som začala práve treťou časťou a tak sa mi páčila, že som si prečítala aj tie ostatné. Veľmi milé obrázky nakreslila Katka Slaninková.

 

Hlavnou postavou je jedenásťročný Juraj Králik. Žije vo veľkom dome so svojou rodinou – mamkou, tatkom, hudobne nadaným bratom Paťom, super múdrym mladším bratom Samom, ktorý sa stále čosi vypytuje a malou sestričkou Evičkou. Stará sa o tri milé pieskomilky a okrem nich má aj troch špeciálnych kamošov, s ktorými sa stretáva v tajnom bunkri v lese – doktora Haflinga, slečnu Mliečnu a agentku Bondy. Vďaka nim sa naučí veľa o matike, fyzike, prírode, jednoducho o všetkom možnom. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby to neboli kôň, mačka a psia slečna. Jurajovi pomáhajú aj pri plánovaní výletu počas letných prázdnin. Ak chcete vedieť ako môže dopadnúť chlapská stanovačka, neváhajte a čítajte.

 

Kniha ma od začiatku veľmi zaujala. Pri čítaní som sa aj zasmiala, aj veľa dozvedela, napríklad to, že rypoš (druh krtka) dokáže počas zimy prežiť tak, že dýcha ako rastlina. Túto spisovateľku som predtým nepoznala, ale jej štýl sa mi veľmi páči. Odporúčam ju každému, kto má rád prírodu, hlavne zvieratá a veselé príbehy úplne normálneho chalana. Navyše tam nájdete aj veľa rád a povzbudení, veď ako hovorí doktor Hafling: „Každý koniec je začiatkom niečoho nového!“

 

Lucka, 8 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.