Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Fantastické zvery J. K. Rowlingovej

recenzia | 10. 2. 2020

Táto kniha je o zázračných tvoroch z čarodejníckeho sveta. Niektoré sú známe aj z filmu Harry Potter, napríklad Jednorožec, Piadimužíček, Bazilisk. Tvory sú usporiadané podľa abecedy od A po Z.

 

Vták Fénix je známy z 2. časti Harryho Pottera, Tajomná komnata. Slzy tohto vtáka sú hojivé, je veľký ako labuť a vyskytuje sa v Egypte, Indii a Číne. Vyniká zvláštnosťou, že keď mu začne zlyhávať telo, vzbĺkne a opäť sa narodí z popola.

 

Fúper má mimoriadne krikľavé perie oranžovej, ružovej, citrónovozelenej a žltej farby. Vajcia, ktoré kladie, sú tiež pestré. Z peria Fúpera sú výborné pierka. Grarof sa vyskytuje v hornatých oblastiach Európy. Má hrbatý chrbát a dva veľké ostré rohy, je veľmi agresívny.

 

Jednorožcovým domovom sú lesy severnej Európy. Mláďatá sú zlaté, no keď dorastú do dospelosti, zmenia sa na čistobiele kone s rohom. Najzaujímavejšie je na nich to, že pred dosiahnutím dospelého veku sú strieborné. Roh, vlasy a krv jednorožca majú zázračnú moc.

 

Môj najobľúbenejší tvor sa volá Džarvej. Je to veľká fretka, ktorá má schopnosť hovoriť. Vyskytuje sa v Británii, Írsku a v Severnej Amerike. Žije väčšinou pod zemou, kde prenasleduje trpaslíkov.

 

Kniha ma oslovila hlavne preto, lebo mám rada svet čarodejníkov a všetko, čo sa ho týka. Dej je pútavý, plný fantázie a predstáv, inšpiroval ma uvažovať nad napísaním vlastného príbehu z čarodejníckeho sveta. Štýl, akým je kniha napísaná, osloví nielen detského, no podľa mňa aj dospelého čitateľa.

 

Všetkým čitateľom prajem rovnako nezabudnuteľné zážitky ako som mala pri čítaní tejto knihy ja.

 

Sára, 11 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.