Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Gregor a koráb času

recenzia | 14. 4. 2020

Mojou ďalšou štipendijnou voľbou bola kniha plná dobrodružstiev – Gregor a koráb času. Táto kniha je ďalším voľným pokračovaním Gregorových dobrodružstiev z tvorby spisovateľky Lucy Hawkingovej, ktorá je zároveň aj držiteľkou ocenenia za popularizáciu vedy.

 

Od tejto spisovateľky sú z rovnakej edície známe napríklad knihy: Gregorove tajné výpravy do vesmíru, Gregorova vesmírna naháňačka za pokladom, Gregor a veľký tresk, Gregorov nerozlúštiteľný kód a Gregor a modrý mesiac. Kým tieto spomínané knihy písala spoločne so svojím otcom, svetoznámym vedcom a jedným z najgeniálnejších profesorov matematiky a teoretickej fyziky Stephenom Hawkingom, knihu Gregor a koráb času však kvôli smrti svojho otca napísala už len sama. Hlavnou postavou príbehu je 12-ročný Gregor. Je to odvážny, múdry, zvedavý a ukecaný chalan, ktorý je za každých okolností verný svojim priateľom. Jeho veľkým priateľom bol robot Boltzmann.

 

Príbeh Gregora sa začína v letiacej rakete nazývanej Artemis, ktorá bola ich prechodným domovom až do času, kým raketa za záhadných okolností nezmenila svoj smer a nepristála na Zemi. Gregor je nadšený, že sa vrátil domov a že sa opäť stretne so svojou rodinou a priateľmi. Ale keď vystúpi z rakety, zistí, že na Zemi sa toho veľa zmenilo, že už to viac nie je Zem, akú poznal.

 

Dokonca na mieste, kde kedysi stál jeho rodný dom, je už len púšť a namiesto ľudí po uliciach chodia roboti. Gregor tak stojí pred neľahkou úlohou. Samozrejme so svojou odvážnou povahou to predsa nemôže nechať len tak a rozhodne sa prísť na to, kto za to všetko môže. Pri riešení záhady, čo sa stalo s jeho domovom, sa zoznámi s novými priateľmi, s ktorými prežije veľké dobrodružstvo.

 

Kniha ma veľmi zaujala aj vďaka tomu, že sú v nej doteraz nepublikované pravé vedecké myšlienky a objavy. Lucy Hawkingová ju končí výrokom svojho otca, ktorý sa mi veľmi páči a s ktorým sa stotožňujem, nakoľko sám som veľký obdivovateľ vesmíru: „Nezabudni sa dívať hore ku hviezdam a nielen dole pod nohy.

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.