Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Harry Potter a učiteľka, ktorú by ste nechceli mať

recenzia | 28. 12. 2020

Harry Potter a Fénixov rád je piaty diel kúzelníckej ságy o chlapcovi menom Harry Potter. Je to kniha zo žánru fantasy.

 

Čo sa deje v tejto 831-stranovej knihe? Veľmi veľa napínavého čítania. Po návrate Lorda Voldemorta sa Harry nemôže dočkať, kedy sa vráti do školy. Celé otrasné leto bol v napätí a čakal na nejaké správy z kúzelníckeho sveta, no nikto mu nechce nič povedať. Dokonca aj Ron a Hermiona mlčia. Harry chce odpovede a dostane ich od záhadnej organizácie Fénixov rád, ktorú založil Harryho riaditeľ Albus Dumbledore. Fénixov rád má bojovať proti Lordovi Voldemortovi. Keď sa Harry vráti do školy, veci vôbec nie sú také, aké si myslel, že budú. Celá škola si myslí, že on a Dumbledore sú klamári a že si návrat Lorda Voldemorta len vymysleli. Toto tvrdenie len podporuje ministerstvo mágie, ktoré sa rozhodlo Harryho a Dumbledora očierniť. Na školu príde nová učiteľka a tá sa Harrymu pokúsi strpčovať život, ako to len pôjde. Takúto učiteľku by ste určite nechceli. Tento rok bude plný nových dobrodružstiev, veľkých odhalení, ale aj veľkého smútku.

 

Je to skvelá kniha, ktorú nepustíte z ruky, hoci je veľmi hrubá a ťažká. Je napínavá a prinúti vás zamyslieť sa nad konaním, charakterom ľudí, aj životom:

 

„Mladí nemôžu vedieť, ako starec myslí a cíti. Ale starí sú vinní, ak zabudnú, aké to bolo byť mladý, a ja som zrejme zabudol.“ – Albus Dumbledore

 

Je vtipná: „Áno, Quirell bol skvelý učiteľ. Mal len jeden drobný nedostatok, že mu vzadu na hlave trčal lord Voldemort.“ – Harry Potter

 

Pri čítaní ste vtiahnutí do deja, a to vás nenechá len tak. Sem tam si zakričíte, sem tam sa zľaknete ako ja a niektorí aj poplačete, tak ako ja.

 

Natália, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.