Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Hrdina Jefferson

recenzia | 26. 2. 2024

Knihu Jefferson napísal francúzsky spisovateľ Jean-Claude Mourlevat. Na Slovensku ju vydalo vydavateľstvo Artforum v roku 2022 a do slovenčiny ju preložila Zuzana Procházková. Kniha je odporúčaná pre čitateľov od 10 rokov.

 

Je to kniha o ježkovi Jeffersonovi, ktorého obvinili z vraždy úbohého kaderníka pána Edgara, aj keď Jefferson je v tom nevinne. Jefferson sa so svojím najlepším kamarátom diviakom Gilbertom rozhodnú nájsť zločinca, ktorý zavraždil kaderníka.

 

Jefferson je ježko, ktorý veľmi rád číta knihy, má nízky vzrast a je aj odvážny. Diviak Gilbert je Jeffersonov najlepší kamarát, jeho bratranec. Pracuje ako šofér v cestovnej agentúre Vyletelka a veľmi pomôže pri hľadaní zločinca.

 

Jefferson sa jedného dňa rozhodne zájsť do mesta, aby si dal upraviť frizúru. Keď v kaderníctve nájde mŕtveho majiteľa pána Edgara. Jeffersona zbadá pani Kristiansenová (koza) a obviní ho z vraždy. Výpovedi pani Kristiansenovej všetci uveria. Jefferson sa skrýva pred políciou a s Gilbertom sa rozhodnú nájsť pravého zločinca. Vyberú sa so zájazdom Vyletelka do krajiny, kde žijú ľudia. Spolu so zvieratami zo zájazdu ho budú hľadať. Podarí sa im to? Chytia Jeffersona policajti?

 

A teraz vám prezradím trochu z deja.

„Počasie bolo v to jesenné ráno vskutku nádherné. Jefferson zamkol dvere, vopchal si kľúč do ľavého vrecka nohavíc, z pravého vybral mobilný telefón a vyťukal nasledovnú správu: Milý Gilbert, dnes ráno ku mne nechoď. Som v meste, idem si do Strihára dať upraviť frizúru. Na obed budem doma. Dal som piecť zemiaky…ak máš chuť, príď. Zatiaľ čau!

A potom sa už s ľahkým srdcom vydal na cestu. Čo viac si od života priať? Má pevné zdravie, strechu nad hlavou, dostatok jedla a výborného priateľa Gilberta, navyše býva v tom najkrajšom kúte sveta na okraji bukového lesa.

Do mesta nebolo ďaleko. Stačilo ísť pár minút popri lese, potom dolu strmým chodníkom pomedzi ríbezľové kríky a boli ste na hradskej. Jefferson si vykračoval po ceste, zákruta míňala zákrutu. Snáď bol ešte v duchu stále s Chuckom na brehu Orinoka? Alebo si naopak už predstavoval, ako mu mladá Carole z kaderníctva jemnými rukami umýva hlavu pred strihaním? Isté je, že cez cestu prešiel na najnevhodnejšom mieste, hneď za ostrou zákrutou.

Chcete vedieť viac? Tak si prečítajte túto knihu!

 

Táto kniha sa mi páčila celá, príbeh bol dobre zapletený. Prečítala som ju veľmi rýchlo, čítala sa mi ľahko. Je pekne ilustrovaná, má vyše 230 strán.

 

Mária Grajcarová, 10 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.