Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Hviezdna obloha

recenzia | 21. 7. 2020

Keď sa mi dostala do rúk kniha Hviezdna obloha, veľmi ma potešila, pretože som veľký obdivovateľ nočnej oblohy, hviezd, súhvezdí, planét a všetkého, čo sa na oblohe dá nájsť . Je to super čítanie na večer, keď si môžem, to čo si prečítam, pozrieť hneď v priamom prenose na oblohe .

 

V tejto knihe som sa dočítal o 88 oficiálnych súhvezdiach a zaujali ma aj krátke príbehy a mýty zo starých čias, ktoré sa k súhvezdiam viažu. Ku každému súhvezdiu je obrázok s hviezdami, mapa ako ho nájsť a obrázok postáv a predmetov, podľa ktorých sú súhvezdia pomenované. Niektoré obrázky sú v porovnaní s mapou inak orientované, a to preto, aby sa dali pozerať aj hore hlavou. A toto sa mi na tejto knihe veľmi páči.

 

Pri každom súhvezdí je uvedená jeho poloha a v ktorom období je ho najlepšie vidno. V knihe ma zaujali aj takzvané asterizmy. Tie sú užitočné pri hľadaní súhvezdí, pretože k nim často patria veľmi jasné hviezdy, ktoré majú nápadné tvary. Napríklad k asterizmom patrí známy Malý a Veľký voz, ktoré sa nachádzajú v súhvezdí Veľkej a Malej medvedice. Sú tu vysvetlené niektoré pojmy z astronómie a aj odkazy na ďalšie bádanie .

 

Kniha je plná pekných modro-zlatých obrázkov, ktoré túto knihu skrášľujú. Knihu odporúčam každému, kto sa rád pozerá na nočnú oblohu a chce sa o nej dozvedieť niečo viac .

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.