Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Kečupové oblaky

recenzia | 19. 11. 2019

Kniha Kečupové oblaky od britskej autorky Annabel Pitcher má napriek svojmu detinskému názvu zaujímavý obsah. Prečítal som si krátky opis deja na internete a hneď som zatúžil si túto knihu prečítať.

Zaujala ma hlavne spôsobom, ako celý príbeh postupne graduje až do bodu, kde sa stane niečo, čo úplne zmení pohľad čitateľa na príbeh.

Je to kniha zo žánru pre dospievajúcu mládež. Autorka sa v nej venuje osobným i rodinným problémom, láske, alkoholizmu či otázke viny za smrť inej osoby.

Hlavná hrdinka sa trápi vinou za smrť jedného z dvoch milovaných chlapcov. Preto sa rozhodne písať listy väzňovi menom Stuart, ktorý je odsúdený za vraždu a odpykáva si svoj trest.

Listy píše pod pseudonymom Zoe, snaží sa v nich vyrozprávať svoj príbeh a vyrovnať sa so svojimi myšlienkami i pocitmi. Zoe si časom vypracuje blízky vzťah k pánovi Stuartovi a začne ho dôverne oslovovať Stu a pridáva značku „x“, ktorá predstavuje bozk.

V knihe sú, podľa môjho názoru, výnimočne dobre, až perfektne vyjadrené pocity postáv. Stretávame sa v nej s problémami, s ktorými sa postavy ťažko vyrovnávajú.

Jeden z chlapcov menom Max, nemôže zniesť rozvod svojich rodičov a preto rieši svoje problémy nadmerným pitím alkoholu, čo ho vrhá do ďalších problémov.

Zoe je prísne vychovávaná a rodičia jej doprajú len málo voľnosti. Preto sa rozhodne proti rodičom rebelovať, klamať a vyhľadávať rôzne zakázané dobrodružstvá.

Kniha je trochu dramatická, trochu ľúbostná a ku koncu, keď jeden z chlapcov umrie, začína byť jemne ponurá.

Kečupové oblaky sa mi veľmi zapáčili, rýchlo ma vtiahli do deja tak, ako určite vtiahnu aj Vás.

Dej sa často a rýchlo mení, takže čitateľ musí dávať pozor na to, aby sa v deji nestratil.

Zoran Varchola, 13 rokov

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.