Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Koniec Prašiny?

recenzia | 7. 4. 2021

Kniha Prašina s podnázvom Biela komnata je už tretia časť dobrodružnej série Vojtěcha Matochu. Dej všetkých kníh sa odohráva v súčastnosti, no je zasadený do historického centra Prahy, ktorá pod vplyvom „Prašiny“ žije svojím životom, bez nejakých výdobytkov techniky. Nefunguje tu elektrina, ani telefónny signál. Predošlé dve časti som čítal a zaujali ma, takže som si musel prečítať aj tú tretiu.

 

Je leto a En sa vydáva na Prašinu. Jirko sa s jeho bývalým dobrým kamarátom, Eninim bratrancom, u ktorého nechala odkaz, vyberú za ňou. Jirko sa tam už nikdy nechcel vrátiť, ale to miesto sa mu znova vkradlo do života. A tu sa to všetko začína. En sa zo zápiskov, ktoré našla, dozvedela o Bielej komnate, ktorá by jej mohla pomôcť v jej misii ochrániť Prašinu. Kamaráti nevedia, kde ju hľadať, no nakoniec sa im podarí ju vypátrať. Aké tajomstvo skrýva a čo jej nájdenie prinesie? To si musíte prečítať sami.

 

Opäť sa mi páčili ilustrácie, ktoré knihe dodávali ešte tajomnejšiu atmosféru. Dej bol napínavý, ale záver nebol podľa mojich predstáv. Myslím si, že Vojtěch Matocha (autor) mohol ukončiť túto knihu tak, aby sa v sérii dalo pokračovať.

 

Šimon, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.