Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Koruna času

recenzia | 26. 2. 2021

Časodejovia a Koruna času je záverečný diel šesťdielnej ságy o čarodejníkoch, ktorí vedia ovládať čas, od ukrajinskej spisovateľky Natalje Ščerby. Kniha patrí do fantasy žáneru a je určená pre deti.

 

Vasilisa Ohnevová v snahe zistiť čo sa stalo s jej kamarátom Fešom, príjme pozvanie Astragora (veľkého ducha Ostaly) a na rok sa stane jeho žiačkou. Vasilise v hlave znie plno otázok. Čo presne sa stalo s Fešom Dragocijom? Aké plány má Astragor? O akom osudovom okamihu to hovoril jej otec a čo ho čaká? Kam zmizla Jelena Mortinová, bývalá priateľka jej otca a žena, ktorá zabila jej matku? A akú rolu v tomto celom hrá jej záhadný pradedo Rodion Hardius Ohnev?

 

Vasilisa sa zoznamuje s novými ľuďmi a zisťuje odpovede na tieto podivuhodné otázky. Spolu s priateľmi odhaľujú ďalšie záhady Rozoklaného zámku a jeho tajomných komnát. Podarí sa im prekonať všetky nástrahy, ktoré na nich pripravil Astragor?

 

V tejto knihe sa autorka viac sústredila na Feša a Vasilisu. Títo dvaja boli najprv nepriatelia, potom priatelia…. a popri priateľstve si postupne začali uvedomovať vzájomné pocity. V poslednej knihe je vidieť, ako veľmi im záleží na tom druhom. Vasilisa je ochotná prísť študovať k Astragorovi, niekomu kto bol – tak či onak – zapletený do smrti jej matky a Feš sa vzdá všetkého, aby bola ona v bezpečí.

 

Kniha má otvorený koniec, záver je napísaný štýlom: Nikto neskončí sám. Osobne mi to neprekáža, lebo po dočítaní knihy si môžem predstavovať, čo sa s postavami stalo ďalej a ako sa ich vzťah vyvíjal. Zároveň sa mi páči, že Vasilisa sa učí ovládať svoj dar a pritom sa učí množstvo časodejníckych trikov. V knihe mi trošku chýbalo, že som sa nedozvedela, čo robil Norton Ohnev. Úprimne by som chcela vedieť o tom, ako sa rozpráva so svojím dedom, Rodionom Hardiusom. A možno je aj trošku smutné, že som sa nedozvedela, ako sa vyvíjajú vzťahy ostatných kamarátov Vasilisy a Feša, ale chápem, že do knihy sa nemohlo zmestiť všetko a ubralo by to na záhadnosti niektorých dialógov, ktoré sú pre túto sériu kníh veľmi typické.

 

Natália, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.