Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Krutý princ

recenzia | 2. 11. 2021

Holly Black je veľmi známa a úspešná autorka fantasy kníh pre deti a mládež. Krutý princ je moja prvá kniha, ktorú som od nej čítala a musím priznať, že Holly to so slovami naozaj ide. Jej nenáročný štýl, bez zbytočných zdĺhavých opisov, ma nútil otáčať stránky. Už dlho som nečítala žiadnu knihu, ktorá by sa mi čítala tak ľahko a jednoducho. Keďže Holly Black nepíše kvetnato, ale jazykom a zmýšľaním postáv sa snaží priblížiť tínedžerom, myslím si, že táto spisovateľka by zaujala aj menej vášnivých čitateľov.

 
 
 

„Táto kniha je klenot,

temná, nebezpečná,

odvážna.“

Leigh Bardugo

 

Jude vyrástla v krásnej, ale krvilačnej, krutej a vražednej Férii. Keď mala sedem rokov, jej rodičov zavraždil fér, otec jej najstaršej sestry. Po desiatich rokoch je z vystrašeného ľudského dievčatka cieľavedomá, trochu krutá a bojovná, ale zároveň ľahkovážna tínedžerka s podrezaným jazykom a s veľmi nízko nastaveným pudom sebazáchovy.

 

Zo začiatku som bola trochu skeptická, keďže to bolo trošku pomalšie – autorka cez Jude opisovala jej minulosť a fungovanie Férie, predstavovala vzťahy medzi postavami, ale robila to tým príjemným štýlom – zábavne a miestami až ironicky.

 

Myslím, že táto kniha sa asi najviac bude páčiť milovníkom temnejšej fantasy plnej zrady, krvi, bojov, nezmyselného vraždenia a mocenských sporov (tých tam bolo celkom dosť), pretože táto kniha naozaj nie je prechádzka ružovou záhradou. Ale každopádne si myslím, že každý, kto číta fantasy, by si Krutého princa nemal nechať ujsť. Je trošku z iného súdka, ale o to lepšieho.

 

Soňa Čisľáková, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.