Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Leonardo da Vinci a jeho fantastické vynálezy

recenzia | 2. 1. 2020

Rád by som Vám predstavil veľmi peknú knižku s názvom Leonardo da Vinci: Fantastické vynálezy. Bola vydaná pri príležitosti 500 výročia smrti Leonarda da Vinciho.

 

Vďaka tejto knihe som sa dozvedel o zaujímavom živote a myšlienkach da Vinciho, o tom, že nebol len maliarom a autorom slávneho obrazu Mona Lísa, ale bol aj veľkým vynálezcom. Jeho túžba lietať sa odrážala v mnohých jeho návrhoch lietajúcich strojov, ktoré boli výsledkom jeho pozorovania okrídlených vtákov a jeho veľkej predstavivosti. Leonardo bol tiež veľký pozorovateľ prírody a zvierat a čerpal z nich inšpiráciu pre svoje vynálezy. Kniha má síce len 14 strán, ale obsahuje da Vinciho originálne kresby, náčrty a poznámky, čo sa mi na nej veľmi páči. Vnútri každej dvojstrany je jeden 3D model, celkom teda 6 trojrozmerných modelov jeho najznámejších vynálezov, a to model ornitoptéra, obrneného bojového voza, samohybného vozíku, mechanického rytiera, leva a vtáka.

 

Všetky tieto vynálezy Leonarda preslávili. Mňa zaujal jeho voz, ktorý sa dokázal pohybovať bez toho, aby ho niekto musel tlačiť. Tento stroj natoľko predbehol svoju dobu, že ešte v 20. storočí si vedci nad ním lámali hlavu a skúmali jeho mechanizmus. Mnoho ľudí považuje tento Leonardov vynález za prvého robota na svete.

 

Zaujala ma tu aj Leonardova myšlienka: “Nestačí vedieť, musíme uviesť znalosť do praxe. Nestačí sa len snažiť, musíme konať.“ Túto knihu určite odporúčam všetkým, ktorí radi objavujú a dozvedajú sa nové veci.

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.