Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Maxi Einsteinová: Geniálny experiment

recenzia | 11. 11. 2019

Môj októbrový výber bola kniha Maxi Einsteinová: Genialný experiment.

Kniha rozpráva príbeh o dvanásťročnom dievčati, ktoré je sirotou. Nejde však o obyčajné dievča, Maxi je totiž geniálna. Ako dvanásťročná už nechodí na základnú školu, ale rovno na univerzitu, a to vďaka tomu, že sa nabúrala do počítačového systému Newyorskej univerzity.

Maxi miluje fyziku tak, ako jej najväčší vzor – Albert Einstein. Einstein je aj jej virtuálny priateľ, s ktorým často vedie dlhé rozhovory vo svojej mysli. Jeho výroky s obľubou cituje pri rozhovoroch s druhými – kniha teda obsahuje aj originálne Einsteinové výroky, a to sa mi na nej veľmi páči.

Maxi je múdra odvážna a dobrosrdečná, sama vymýšľa vynálezy, ktorými pomáha svojim kamarátom bezdomovcom a pritom si žije obyčajno-neobyčajným životom. Jedného dňa však dostane ponuku od záhadnej organizácie, ktorá sídli v Izraeli. Ponuku prijíma a práve v Izraeli sa spoznáva s ďalšími geniálnymi deťmi z celého sveta. Spoločne za pomoci vedy potom riešia rôzne problémy sveta.

Kniha je napísaná veľmi pútavo, o čom svedčí fakt, že som ju prečítal za dosť krátky čas. Kniha má dokonca pokračovanie, ktoré vyšlo tento rok (2019), ale ešte nemá slovenský preklad, no verím, že onedlho bude. Už sa teším, kedy si ho prečítam.

Fili Lipa, 12 rokov

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.