Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Na stope s Enolou Holmesovou

recenzia | 23. 1. 2023

Sherlock Holmes. Toto meno isto všetci poznáte. Je to slávny detektív, v ktorého šľapajách sa rozhodla pokračovať jeho mladšia sestra, Enola Holmesová. Autorkou dnes už dvoch kníh o šikovnej detektívke je Nancy Springer a ja som pre vás zhodnotila práve tú druhú knihu s názvom Prípad ľavorukej lady.

 

Enola sa po udalostiach v prvom diely stále ukrýva pred svojimi bratmi – Sherlockom a Mycroftom. Napriek tomu si vytvorí život v utajení, kde vystupuje ako slečna Ivy Meshlová (prešmyčka zo slova Holmesová, Enola miluje prešmyčky), asistentka v detektívnej kancelárií doktora Ragostina, ktorú si sama založila. Pod ruky sa jej dostane prípad zmiznutia mladej aristokratky lady Cecily, ktorá sa vytratila za veľmi zvláštnych okolností. Mladá detektívka ale neváha a vydá sa pátrať po mladej lady do temných ulíc Londýna, kde na ňu čaká nebezpečenstvo a neraz unikne smrti len o vlások.

 

Enola, ako hlavná hrdinka, je úplne skvelá, hneď si ju obľúbite. Keďže sme rovnako staré, tak som sa vedela do nej vcítiť a chápať jej myšlienky a pocity, ktoré sú veľmi pekne popísané. Jej rozhodnutia sú dobre odôvodnené a aj keď niekedy robí chyby, tak stále je to len mladé dievča, ktoré sa samo potuluje krutým svetom, a preto rozumiete jej činom. Časti, kde komunikuje s čitateľom a rieši prešmyčky ma bavili asi najviac, aj keď som sa v jej šifrách niekedy strácala. Aj postava Cecily bola zaujímavo načrtnutá, takže dúfam, že sa bude vyskytovať aj v ďalších dieloch. Napriek tomu, koľko málo času spolu s Enolou strávili, mali medzi sebou zaujímavú chémiu.

 

Kniha ako celok ma bavila, aj keď boli tam aj nudné časti, pri ktorých som sa na dosť dlhý čas zastavila, ale dej išiel pekne plynulo a postupne nám spolu s Enolou odkrýval nápovedy na rozlúštenie záhady. Dej bol pekne prepracovaný, niektoré zvraty ma prekvapili viac, niektoré menej. Aj keď sa mi prvý diel páčil o trošku viac, tak neľutujem, že som si vybrala práve túto knihu.

 

Kniha tiež spomína určité spoločenské témy a problémy tej doby, proti ktorým sa Enola a ostatné postavy snažia bojovať a pri niektorých poznámkach sa mi až ruky zatínali do päste.

 

Odporučila by som ju skôr dospievajúcim, ale aj dospelý čitateľ by si tam určite našiel niečo svoje. Ak sa vám páčili filmové spracovania, tak tejto knihe by ste mali dať jednoznačne šancu.

 

Sofia Šepeľová, 14 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium IV.