Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Náhodné úvahy Eleny Ferrante

recenzia | 30. 3. 2020

„Nechcela som skrývať, najmä sama pred sebou, ich povahu náhodných úvah, podobných tým, ktorými každý deň reagujeme na svet, v ktorom sme sa ocitli…”

 

Elenu Ferrante pozná skoro každý. Známa talianska spisovateľka zažiarila dielom Geniálna priateľka. Musím sa však priznať, že som túto knihu ešte nečítala, ale keď som uvidela jej Náhodné úvahy, rozhodla som sa, že je čas sa s autorkiným písaním zoznámiť.

 

Náhodné úvahy sú zbierkou päťdesiatich dvoch rôznorodých fragmentov čerpajúcich zo skúseností a poetiky, intuície a autobiografie. Názvy týchto krátkych textov vytvárajú pohyblivú mapu, ktorú si musí poskladať samotný čitateľ. Snaha ísť do hĺbky, hľadať v podvedomí, napokon vedie k tomu, aby sme uvideli ženskú skúsenosť ako úžasný, ešte čiastočne neodhalený obraz. Náhodné úvahy idú ďalej než patriarchálna predstavivosť, rétorika emancipácie či spoločnosťou akceptované pocity.

 

Vďaka tejto knihe som mala možnosť spoznať Elenu Ferrante viac ako osobu. Vyjadrovala svoj postoj k rôznym veciam, napríklad k postaveniu žien v spoločnosti alebo svoj vzťah k interpunkčným znamienkam. Niektoré úvahy som si povyznačovala kvôli veľmi zaujímavým myšlienkam, ktoré tam odzneli. Avšak nie každá úvaha ma zaujala. Boli aj také, ktoré som rýchlo preletela. Kniha obsahuje aj nádherné ilustrácie od Andreu Uciniho, ktoré vás budú sprevádzať počas čítania a je radosť na nich pozerať.

 

Tamara, 15 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.