Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Navždy spolu

recenzia | 20. 6. 2024

Knihu Najkamošky – Výmenný pobyt v Paríži napísala spisovateľka Ana Punsetová a ilustrovala Laia Matariová. Na Slovensku vyšla vo vydavateľstve Fragment v roku 2024.

 

Kniha je o Alejandre a Julii, ktoré študujú na najlepšej internátnej škole v Španielsku. Dostanú možnosť ísť na mesiac do Paríža. Julia a Alejandra sú nadšené, no čoskoro zistia, že do Paríža pôjdu iba tí žiaci, ktorí majú najlepší priemer známok. Alejandra na zozname nie je. Julia nechce ísť do Paríža bez nej. Na matematike im učiteľka povie, že keď Alejandra dostane jednotku z písomky, tak môže ísť do Paríža. Julia sa rozhodne, že Alejandru naučí matematiku, aby s ňou išla do Paríža. Alejandre sa to podarí, no v Paríži na najkamošky čaká ešte veľa problémov.

 

Julia má veľmi rada matematiku, má dlhé blond vlasy a v škole jej to ide. Alejandra nemá rada matematiku, má ryšavé kučeravé vlasy a v škole jej to až tak nejde. Napriek tomu, že Julia a Alejandra sú úplne odlišné, navzájom sa výborne dopĺňajú. V knihe sa dozviete, ako skončí výlet v Paríži a aké problémy na najkamošky v Paríži čakajú.

 

„Myslím, že ide o únavu, ale ak sa o seba nebudeš starať, môžeš si navodiť panický záchvat a ten je oveľa nebezpečnejší. Odporúčanie znie: jesť, spať a trochu oddychovať.”
Prikývnem, neviem, ako inak mám zareagovať, a potom sa pozriem na papier, kde stojí to isté, čo mi práve povedala.
„Ďakujeme, sestrička. Ktovie, či od vás si už tie rady vezme k srdcu…“ vyhŕkne Alex a ja jej pohľadom naznačím, nech sklapne.“

 

Knihu som si vybrala preto, lebo som už čítala prvé dve časti a toto je druhá. Je napísaná oboma pohľadmi najkamošiek. Kapitoly sa striedajú pohľadmi Julie a Alejandry. Knihu odporúčam dievčatám od 11 rokov. Prečítala som ju veľmi rýchlo.

 

Mária Grajcarová, 10 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.