Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Neuveriteľný svet! Pravda alebo mýtus?

recenzia | 18. 2. 2021

Mojím novým štipendijným výberom bola kniha Neuveriteľný svet pravda alebo mýtus? od autorky Andrei Millsovej. Táto 192 stranová informáciami nabitá kniha je rozdelená do šiestich hlavných tém:

 

– Ľudské telo

 

– Príroda

 

– Veda a technika

 

– Vesmír

 

– Zem

 

– História a kultúra

 

Už na prvý pohľad ma na tejto knihe zaujali pekné fotky či farebné ilustrácie, ktorými sa výstižne dopĺňajú rozoberané otázky, informácie a fakty. Kto zdieľa nadšenie pre nové poznatky a zaujímavosti o našom ľudskom tele, o prírode, o našej planéte, o vesmíre, alebo vede, som si istý, že bude rovnako nadšený, ako som bol po prečítaní tejto knihy nadšený ja.

 

Každá z týchto šiestich základných tém v sebe ukrýva priemerne 15 odpovedí na otázky typu pravda alebo mýtus, výstižne rozobratých vždy na celej jednej dvojstrane knihy.

 

V kategórii Ľudské telo sa napríklad dozviete, či je pravda, že ľudia využívajú iba 10% svojho mozgu, prečo mozog necíti bolesť, ale aj odpoveď na to, či sú ľudia s väčším mozgom inteligentnejší. Dočítal som sa tu informáciu, že bežný človek zje za život potravu s hmotnosťou vorvaňa tuponosého, čo je ohromných 40 ton a vypije približne 44 000 litrov tekutín. Zaujal ma fakt, že astronauti vo vesmíre rastú, keďže ich chrbtica nie je vystavená gravitácii a tak sa predĺži.

 

V časti Príroda sú spomenuté zaujímavosti o zvieratách, napríklad, že sloní chobot obsahuje až 100 000 svalov, že korytnačke bije srdce ešte dlho po smrti, či to, že krokodílom narastie prinajmenšom 40-krát za život nový rad zubov, ktorým sa nahradia staré alebo vypadané zuby. Dozviete sa tu aj odpoveď na otázku, čo majú spoločné včely s korytnačkami.

 

V oblasti Veda a technika sa dočítate napríklad o tom, na čo pôvodne slúžila plastelína, ktorú farbu označuje väčšina ľudí za svoju obľúbenú a prečo, alebo čo je po vode druhou najpoužívanejšou látkou na zemi, či ako prispel plesnivý melón k hromadnému rozšíreniu antibiotík. Mňa zaujala dvojstrana o teórii cestovania v čase – ktorú teória relativity aj kvantová teória pripúšťajú a ktorých priekopníkom sa stal Albert Einstein.

 

V kategórii Vesmír sa dozviete, prečo Mesiac pri zatmení sčervenie, prečo astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice kýchajú aj stokrát denne, či je na oblohe viac hviezd než zrniek piesku na Zemi, alebo čo by sa mohlo stať, keby sme spadli do čiernej diery a či v nej stojí čas.

 

V časti Zem sa dočítate zaujímavé fakty o tom, na ktorých púšťach je najväčšia horúčava a najväčší chlad, zaujímavosti o blesku, snehu, zemetraseniach či sopečnej činnosti. Prekvapila ma informácia, že celá svetová populácia by sa zmestila do mesta Los Angeles v USA, ktoré sa rozprestiera na ploche 1300 km štvorcových. Nachádza sa v ňom teda dosť miesta pre sedem miliárd obyvateľov sveta.

 

A napokon v oblasti História a kultúra môžete preskúmať na 15 dvojstranách staroveké civilizácie, kultúrne tradície a významné udalosti, ktoré ovplyvnili podobu súčasného sveta.

 

Kniha sa mi páčila, vďaka nej som zas o pár nových informácií bohatší.

 

Filip, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.