Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Nevzdáme sa!

recenzia | 29. 2. 2024

Knihu Malé ženy napísala Giada Franciaová podľa knižného románu Louisy May Alcottovej. Ilustrovala ju Francesca Rossiová. Na Slovensku ju vydalo vydavateľstvo Stonožka v roku 2018. Kniha má 93 strán.

 

Kniha je o štyroch sestrách Marchových: Meg, Jo, Beth a Amy. Napriek tomu, že sú sestry veľmi rozdielne, dobre si rozumejú. Sú chudobné, no napriek tomu sú šťastné a navzájom sa povzbudzujú. Žijú v dome so svojou mamou a chyžnou Hannah. Ich otec je ďaleko na vojne, a keď príde domov telegram, že ťažko ochorel, pani Marchová sa musí vybrať do Washingtonu za ním. Náhle však ochorie aj Beth a je vo veľmi vážnom stave. Meg a Jo pošlú Amy ku tete Marchovej, aby sa nenakazila. Amy nechce, ale nakoniec povolí. Beth sa choroba nezlepšuje a aj otcovi sa zhoršil stav. Po čase to prejde, ale Beth je stále veľmi slabá. Otcovi sa však tiež zlepšil stav a pani Marchová sa vracia z Washingtonu. Keď sa mama vráti, polepší sa aj Beth, ale stále nevie chodiť. Čoskoro prídu Vianoce a otec stále nie je doma. Sestry sa snažia navzájom rozveseliť, ale všetky túžia, aby sa ich otec vrátil domov. Na Štedrý deň niekto zaklope na dvere. Je to pán March! Sestry sú najšťastnejšie na svete! Všetci sú šťastní a spokojní.

 

Teraz trochu z knihy:
„Vianoce bez akýchkoľvek darčekov sú len obyčajným dňom,“ frflala Jo a namrzene sedela pred krbom. „Byť chudobný je vážne strašné,“ dodala Meg a kriticky pozrela na svoje ošumelé šaty.
„Keď si pomyslím, koľko toho určite majú ostatné dievčatá…” zanariekala Amy.
„Och, sestry! Netreba preháňať! Máme predsa mamičku, otecka a seba navzájom. Nikdy nebudeme samy!“ dodala Beth, ktorá sedela vo svojom kútiku. Po jej slovách sa tváričky štyroch dievčat rozjasnili a sestry, povzbudené vzájomnou náklonnosťou, vybuchli do veselého smiechu.

 

Kniha sa mi veľmi páčila, bola veľmi pekne ilustrovaná. Knihu odporúčam čitateľom, ktorí majú radi knihy s ilustráciami. Odporúčam čitateľom nad 10 rokov.

 

Mária Grajcarová, 10 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium V.