Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Nová séria úspešnej fantasy autorky

recenzia | 30. 12. 2021

Rod zeme a krvi je debut americkej autorky Sarah J. Maas v žánri „fantasy pre dospelých“. Je to prvý diel série. Táto autorka je predovšetkým známa svojimi bestsellermi v žánri „fantasy pre mládež“.

 

Hlavnou postavou knihy je Bryce Quinlan, ktorej pomerne bezstarostný život sa zosype za jednu tragickú noc. Skupinu jej najbližších priateľov zavraždí démon. Človek obvinený z tohto činu, sa okamžite dostáva za mreže. Bryce, ktorá stratila svoju najlepšiu priateľku, je touto udalosťou značne poznačená a stáva sa osamelou. Dva roky po tragédií sa podobné vraždy opäť začínajú opakovať a Bryce sa dostáva doprostred vyšetrovania. Hoci stále bojuje s vlastnými démonmi, pre svojich priateľov je ochotná urobiť všetko. I keď to
znamená spolupracovať s anjelom, ktorý sa za svoje skutky z minulosti dostal do otroctva. Hunt Athalar dostane od svojho pána ponuku, ktorú nemôže odmietnuť. Ak s pomocou Bryce dokáže tento prípad vyriešiť, jeho sloboda bude nadosah.

 

Rod zeme a krvi, ako aj ostatné diela tejto autorky, obsahuje doslova recept na moje čitateľské šťastie. Maasová vie presne koľko akcie, romantiky, opisu prostredia a udalostí do príbehu zakomponovať, aby bol v perfektnej harmónií. Verím, že každý si tam vie nájsť to svoje.

 

Postavy v tomto príbehu ma úplne nadchli. Z môjho pohľadu boli dobre prepracované, čo je vzhľadom k ich počtu obdivuhodné. Keďže toto je séria a v ďalších rokoch by sme sa mali dočkať pokračovania, vidím veľký potenciál v nejednej postave, ktorá možno v tomto dieli nedostala dostatočný priestor zažiariť. U niekoľkých v to určite dúfam.

 

Hneď od začiatku príbehu bolo jasné, že nespochybniteľne nesie odtlačok autorky. Boli tam zakomponované mnohé opakujúce sa prvky spoločné s jej ďalšími knihami. Verím, že toto môže niektorých čitateľov obťažovať. Predovšetkým, ak vám jej štýl nevyhovuje a nepáčia sa vám jej iné diela, je možné, že ani v tomto nenájdete zaľúbenie. Na druhej strane sa môže stať, že sa autorka jedného dňa rozhodne všetky jej knižné vesmíry prepojiť a tieto podobnosti začnú dávať zmysel… Ale nechajme konšpiračné teórie teóriami. Mne osobne opakujúce sa témy s jej ostatnými knihami neprekážajú.

 

Aj keď Rod zeme a krvi nepovažujem za najlepšie dielo tejto autorky, jednoznačne si stojím za svojím hodnotením 5/5. Ako správna fanúšička budem netrpezlivo čakať na publikáciu pokračovaní tejto série. Dúfam, že Sarah J. Maas sa nerozhodne zavesiť svoju klávesnicu na klinec, a tak obrať množstvo svojich čitateľov o náhľad do sveta jej čarovnej fantázie.

 

Soňa Čisľáková, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.