Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Poník Oliver a jeho dobrodružná cesta po Európe

recenzia | 7. 6. 2021

Na mesiac apríl som si v rámci knižného štipendia vybrala túto skvelú knižku od slovenských autoriek. Ide o formát A4 v pevnej väzbe. Je to prvá cestopisná knižka, ktorú som kedy čítala a určite nie posledná. Po tomto náročnom roku som si tak mohla cestovať aspoň prstom na mape.

 

Hlavným hrdinom je poník Oliver zo Slovenska, ktorý žije v malom domčeku na Podunajskej nížine. Oliver bol od malička rojko – sníval o ceste okolo sveta a jeho sen sa mu podarilo splniť. Zapojil sa do zemepisnej olympiády a vyhral lístok na vlak, ktorým mohol cestovať po celej Európe. A ja som sa tak mohla stať jeho spolucestujúcou!

 

Dokopy navštívil Oliver 10 krajín Európy. O mnohých z nich som už niečo počula, ale potešila som sa, že som spoznala aj nejaké nové. V jednotlivých príbehoch Oliver spoznáva známe, aj menej známe kultúrne pamiatky, ochutnáva národné jedlá a stretáva aj veľa nových priateľov.

 

O každej krajine som sa dozvedela mnoho nových vecí, ktoré by som chcela vidieť/vyskúšať:

 

– pri Balatone by som rada ochutnala špeciálnu zmrzlinu z makového kvetu,

 

– v Srbsku by som navštívila kaňon rieky Uvac, ktorá vyzerá ako písmeno S,

 

– v talianskom Ríme by som spočítala všetkých 138 Španielskych schodov,

 

– v Macedónsku by som šla plávať na loďke po Ohridskom jazere, ktoré je úplne priezračné, vidno až do hĺbky 23 metrov a žije v ňom 200 druhov „endemických“ živočíchov (Viete čo sú endemické živočíchy? Ja som nevedela, ale našťastie sa to Oliver opýtal kapitána lode. Sú to také živočíchy, ktoré žijú len na určitom mieste a nikde inde na svete!)

 

Viac Vám radšej neprezradím, aby som Vás nepripravila o zážitok. Páčilo sa mi, že sa knižka dotkla aj témy znečisťovania morí a prírody. Okrem toho je v knihe aj veľa vtipných momentov: napríklad ako Oliverovi uletela šiltovka na vrchole sopky Etna, ako ochutnal štipľavý maďarský guľáš, alebo keď navštívil strašidelný zámok v Disneylande.

 

Veľmi dojemná bola aj posledná kapitola o Oliverovom príchode domov a zvítaní s rodinkou. V úplnom závere knihy je aj TEST „Ako pozorne si čítal?“, kde si môže každý otestovať svoje vedomosti po prečítaní knihy. Svoje odpovede si potom môžete skontrolovať na poslednej strane.

 

Túto knižku odporúčam všetkým, ktorí radi cestujú a objavujú nové krajiny, chute a dobrodružstvá. Presvedčila ma o tom, že naša planéta je krásne miesto a ešte viac si tak cením aj naše Slovensko.

 

Lilien, 8 rokov

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium II.