Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Pozor! Určené čarodejníkom, aj muklom

recenzia | 11. 5. 2022

„Moralista, mág a veľký liberál Beedle je pre svet čarodejníkov tým, čím je pre muklov Hans Christian Andersen.“ Sunday Times

 

Mám rada mágiu a mám rada Harryho Pottera. Autorka, J. K. Rowlingová, okrem príbehu o Harrym Potterovi, vymyslela aj príbehy určené mladým čarodejníkom. Kniha Rozprávky Barda Beedla obsahuje 5 príbehov. Knihu z originálu v runách preložila Hermiona Grangerová. Riaditeľka Rokfortu, profesorka Minerva McGonagallová, dala povolenie autorke, aby Dumbledorove poznámky k príbehom vložila do knihy. Dumbledore rozoberá každý príbeh vo svojej nekonečnej múdrosti. Zabudnite ale na Šípkovú Ruženku alebo Popolušku. Nie každá čarodejnícka rozprávka končí šťastne.

 

Prvý z príbehov má názov Čarodejník a skákajúci hrniec a je ukážkou toho, že človek sa môže veľmi rýchlo zmeniť. Dej sa mi najprv veľmi nepozdával, ale keď som ho dočítala, páčil sami.

 

Autorka v knihe pokračuje rozprávkou Fantastická fontána, ktorá najviac zaujala moju sestru. Zaujal ju najmä preto, že každý dosiahol to, čo chcel.

 

Uprostred knihy na čitateľa čaká Mágovo chlpaté srdce. Príbeh, ktorý ukazuje, že nie všetky čarodejnícke rozprávky sa končia šťastne. Máte zámok, moc, všetko po čom túžite, ale neviete ľúbiť. Tento príbeh ma vydesil. Už samotný názov je strašidelný.

 

Knihu uzatvárajú rozprávky Bulica králica a jej chychotajúci sa peň, kde nájdeme dôkaz, že mágia nevie vzkriesiť mŕtvych (rozprávka ma až tak nebavila) a Príbeh troch bratov, ktorý určite všetci fanúšikovia Harryho Pottera poznajú.

 

Na záver už len otázka: „Veríte v dary smrti?“

 

Simonka Burdová, 11 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.