Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Príbehy na dobrú noc pre rebelky

recenzia | 9. 10. 2019

Táto kniha je o ženách, ktoré zmenili svet. Je tam sto takých žien. Knihu som si vybrala preto, lebo aj ja som niekedy rebelka a chcela som si prečítať príbehy o dievčatách, ktoré to nemali ľahké, ale ak niečo chceli, nevzdali sa a bojovali o to.

Knihu napísali novinárky Elena Favilli a Francesca Cavallo a ilustrovalo ju šesťdesiat ilustrátoriek z celého sveta. Sú tam rôzne obyčajné aj nezvyčajné povolania: umelkyne, športovkyne, kráľovné, vedkyne, lekárky, učiteľky, aktivistky za práva a dokonca aj pirátky.

Mne sa páčili všetky príbehy, ale keďže sa chcem stať vedkyňou a baví ma šport, veľmi ma zaujali hlavne vedkyňa Marie Curie, ktorá stále chcela vedieť viac, aby tým pomohla ostatným. Hellen Kellerová pri horúčke ohluchla a oslepla, ale aj tak sa naučila rozprávať, čítať a hovoriť viacerými cudzími jazykmi. Wilma Rudolphová, ktorej lekári povedali, že už nikdy nebude chodiť, ale ona nakoniec vyhrala olympiádu v behu. Je tu aj príbeh Astrid Lindgrenovej, ktorej knihy mám veľmi rada. Dozvedela som sa, že Pippi a moje obľúbené deti z Bullerbynu sú nezbedné tak isto ako ich autorka.

Túto knihu vám odporúčam, ale najviac dievčatám, aby sa dočítali o tom, že ak si chceme splniť sny, musíme často prekonať prekážky. Páči sa mi aj to, že sú tam rôzne ilustrácie, ale niektoré z nich sú trochu čudné. Už sa teším na to, ako si budem čítať pokračovanie tejto knihy.

Lucka Halická, 7 r.

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.