Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Príbehy o hrdinkách

recenzia | 3. 4. 2020

Na mesiac marec som si vybrala knihu Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2 od F. Cavallovej a E. Favilliovej. Je to vlastne pokračovanie diela Príbehy na dobrú noc pre rebelky. Francesca Cavallová a Elene Favilliová sú najpredávanejšie autorky podľa New York Times. Ich dielo vyšlo vo viac ako 40 jazykoch. Vyrastali v Taliansku a sú zakladateľkami mediálnej spoločnosti Timbuktu.

 

Ide o zbierku príbehov o výnimočných ženách z celého sveta. Keďže mám rada gymnastiku, najviac sa mi páčil príbeh o gymnastke Nadii Comaneciovej. Ako 6-ročná chcela robiť len jednu vec – mlynské kolesá. Raz si ju všimol jeden známy tréner, ktorý v nej videl veľký potenciál. Tréningy boli tvrdé a deti trénovali šesť hodín denne sedem dní v týždni. Ako 14-ročná získala desiatku na olympijských hrách v Montreale. Nadia sa stala legendou. No rumunský vodca mal strach, že ho zatieni. Nedovolil jej vycestovať z krajiny zo žiadneho iného dôvodu, len keď mala súťažiť. Preto sa rozhodla utiecť. Šesť hodín kráčala po zablatených cestách, aby pešo prekročila hranicu s Maďarskom. Odtiaľ sa dostala do USA, kde ju prijali ako utečenkyňu. V Amerike si Nadia založila rodinu a začala podnikať.

 

Veľmi zaujímavý bol aj príbeh o pirátke Anne Bonnyovej či francúzskej odbojárke Andrée Peelovej, ktorá žila až 105 rokov.

 

Táto kniha má veľmi pekné obrázky. Páčilo sa mi aj to, že sa tam písalo, kedy sa tieto ženy narodili. Svoj výber neľutujem :).

 

Barborka, 11 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.