Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Psychothriller v podaní autorky romantických kníh?

recenzia | 28. 11. 2022

Asi neexistuje milovník kníh, ktorému by meno Colleen Hoover nebolo známe. Americká spisovateľka sa preslávila dielami spadajúcimi do romaticko-ľúbostného žánru, ktoré žnú po celom svete obdivuhodné úspechy. Priznám sa, že autorkine knihy mám už dlhší čas v hľadáčiku, ale nejako som sa zatiaľ ku nim nedostala. Akonáhle som však videla, že vybočila zo svojej komfortnej zóny a priniesla na knižný trh svoj prvý psychotriler pod názvom Verity, ktorý si vydala sama ešte v roku 2018, bez váhania som po ňom siahla.

 

Mladá, nie príliš úspešná, autorka Lowen Ashleighová dostáva jedného dňa nečakanú a lukratívnu ponuku, za ktorú by ostatní dali pravdepodobne čokoľvek. Má byť tou, ktorá po ťažkej autonehode slávnej spisovateľky Verity Crawfordovej dopíše posledné tri knihy jej úspešnej knižnej série. Hoci zo začiatku váha, z dôvodu zúfalej finančnej situácie sa rozhodne ponuku napokon predsa len prijať.

 

A tak sa zanedlho ocitne doma u Verity, aby sa v pracovni zahĺbila do jej poznámok. Na pohode jej však, okrem spoločnosti Veritinho manžela Jeremyho a syna, nepridáva ani fakt, že z domu vyžaruje chlad a temnota. Navyše, jedného dňa natrafí na autorkinu autobiografiu, ktorá mala ostať navždy skrytá pred zrakom ostatných. To, čo tam Lowen objaví, je totiž osobné, desivé, úprimné a šokujúce.

 

„Autobiografia, ktorá nabáda čitateľa, aby si autora obľúbil, nie je skutočná autobiografia. Nikto nie je sympatický skrz-naskrz. Človek by si mal odnášať z autobiografie prinajlepšom nepríjemnú nechuť k jej autorovi. Ja to splním.“

 

Kniha vtiahne do deja od prvej stránky a nepustí vás, kým sa neprepracujete až k samotnému záveru. Hneď v úvode budete svedkami záhadného stretnutia, a následnej prekvapivej ponuky, ktorého účastníčkou je mladá spisovateľka Lowen. Tá je od začiatku príbehu viac-menej vykresľovaná ako „sivá myška“, nepriebojná a nevýrazná postava, ktorá je zároveň ľahko manipulovateľná. Na strane druhej stojí Veritin manžel, pohľadný Jeremy, situovaný do role utrápeného otca rodiny. A napokon, pre mňa najzaujímavejšia postava Verity, ktorej život spoznávate prostredníctvom náhodne nájdenej a šokujúcej autobiografie. Práve tieto zápisky majú za úlohu vyvolať v čitateľovi tie najrôznejšie emócie – od zvedavosti, cez hnev či dojatie, až po šok zo samotného rozuzlenia.

 

 

Knihu Verity odporúčam nielen fanúšikom kníh tejto autorky, aby jej majstrovstvo okúsili trochu z iného pohľadu, ale aj čitateľom, ktorí obľubujú dramatické príbehy, postupné odkrývanie tajomstiev či nečakané rozuzlenia.

 

Soňa Čisľáková, 14 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium IV.