Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Puto súrodencov

recenzia | 10. 5. 2023

V tomto mesiaci som si prečítal knihu Zárezy smrti od autorky Veronici Roth. Pred možno 2 mesiacmi som videl film Divergencia, ktorý sa mi veľmi páčil. Sestra mi povedala, že je to podľa knihy, práve od tejto autorky. Tú som síce nečítal, keďže už viem o čom je dej, ale vybral som si od nej inú knihu, ktorú napísala a ktorá je začiatkom ďalšej série.

 

Vo svete má každý človek špeciálny dar. Niekto dokáže spôsobiť bolesť, iný vymieňať myšlienky, či dokonca týmto darom odolávať. Je to svet, v ktorom panuje násilie a v ktorom niektorí vyvolení majú to šťastie nažívať v priazni osudu. Pokojný život rodiny sa rozplynie, keď vyjdú najavo predpovede budúcnosti pre priaznivcov osudu. Predpovede, ktoré vravia práve o ich osudoch. Všetko sa obráti naruby. A jeden z bratov sa zaprisahá, že svojho súrodenca ochráni a že sa spolu vrátia domov.

 

Začal by som tým, že kniha bola naozaj hrubá a mala malé písmenka, preto som ju musel čítať dlho, ale mal som teraz veľa voľného času, takže mi to nevadilo. Dej bol
zaujímavý a aj všetky zápletky boli super. Mal som ale pocit, že sa kniha dala napísať úspornejšie a aj tak by bola dobrá, pretože niektoré časti boli naozaj dlhé a strácali na zaujímavosti. Niekedy ma to, priznám sa, nudilo. Najviac ma však prekvapil koniec. Ten ma dostal, a tak som sa pozrel či je dostupná už aj druhá časť, a zistil som, že kniha je súčasťou dilógie, takže si určite prečítam aj nasledujúcu časť.

 

Páčilo sa mi, aké dary vymyslela autorka postavám. Všetky boli zaujímavé a vždy som sa potešil, keď som sa dočítal o ďalšom. Mám rád fantasy knihy, a aj preto som sa na túto tešil. Niekedy sa mi ale dej zdal byť až príliš fantazijný, čo sa mi ešte nestalo, ale asi nie v tom zlom slova zmysle. Obľúbil som si hlavnú postavu Akosa, lebo držal s bratom a aj napriek všetkému pre neho chcel to najlepšie, a urobil by čokoľvek, len aby ho mohol zachrániť. Pri Cyre som mal zmiešané pocity. Na jej mieste by som sa nedal a nenechal by som, aby sa ku mne niekto tak správal. O nej a jej bratovi Ryzekovi sa budete môcť dočítať v knihe.

 

Myslel som si ale, že sa mi kniha bude páčiť viac. Nehovorím, že sa mi nepáčila, ale myslím si, že autorkina predchádzajúca séria bola lepšia. Aj napriek tomu neľutujem, že som si Zárezy smrti prečítal, lebo boli zaujímavé a ako som vyššie vravel, veľmi sa mi páčil koniec, a preto si určite prečítam aj druhú časť. Knihe by som dal 3,5 bodov z 5. Bola dobrá, aj keď mala svoje muchy. Myslím si však, že je super „oddychovkou“ a nesklame vás, ak si ju prečítate.

 

Alex Bodnár, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium IV.