Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Raňajky s Einsteinom

recenzia | 24. 6. 2020

V šiestej triede som si obľúbil fyziku a spolu s týmto predmetom aj výroky známeho fyzika Alberta Einsteina. Preto, keď som objavil knihu Raňajky s Einsteinom od Chada Orzela, bol som hneď zvedavý, o čom táto kniha bude.

 

Ako už samotný autor v knihe napísal, Albert Einstein bol kľúčovou postavou, ale jeho meno nie je na obale tejto knihy len preto, aby sa lepšie predávala. Aj keď si Einsteina väčšinou spájame s teóriou relativity, zohrával však podstatnú úlohu aj v rozvoji kvantovej fyziky, o ktorej celá táto kniha je.

 

Väčšina ľudí si spája kvantovú fyziku s veľkými a extrémnymi javmi, ako napríklad s obrovskými hviezdami, ktoré sa do seba zrútia a sformujú čiernu dieru. V tejto knihe som sa však dozvedel, že aj tie najjednoduchšie aktivity v našom živote, s ktorými sa bežne stretávame, alebo ktoré bežne sami robíme, či už uvarenie vody na kávu, opekanie si hrianky v hriankovači, prihrievanie nejakého jedla na sporáku, fotografovanie alebo nakrúcanie videí, sú spojené s kvantovými zákonmi.

 

Chad Orzel zábavnou a pútavou formou vysvetľuje, že aj tie najobyčajnejšie veci v našom živote, môžu byť zaujímavé práve vďaka fyzike. Dočítal som sa napríklad, prečo sa naše raňajky neprepadnú pod stôl, prečo sa každý kov nestane magnetom, ako vlastne fungujú magnety, aj o tom, že klasická fyzika nevie vysvetliť, prečo rozohriaty hriankovač svieti na oranžovo, prečo existujú medzery medzi pásmi, či prečo nemôžeme prestrčiť ruku cez pevnú stenu a mnoho iných zaujímavostí zo života.

 

Autor svoje vysvetlenie týchto javov dopĺňa vedeckými faktami. Z knihy som sa tiež dozvedel, že bez kvantovej fyziky by ani naše raňajky, ani množstvo iných vecí, nebolo možných.

 

Raňajky s Einsteinom boli pre mňa veľmi zaujímavé a poučné, ale musím poznamenať, že čítanie tejto knihy si vyžaduje sústredenie.

 

Filip, 12 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.