Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Septembrové čítanie

recenzia | 27. 9. 2018

Letné prázdniny sa skončili a všetci pomaly nabiehame na klasický školsko-pracovný režim. September zatiaľ príjemne hreje a čítať môžme nielen na lavičkách v parkoch pod korunami jesenných stromov, ale aj na balkónoch či terasách. Pre inšpiráciu, po akej knihe v tomto období stiahnuť, si prečítajte nasledujúce riadky.

Robert Harris – Mníchov

Novinka vydavateľstva Slovart od známeho autora historických románov Roberta Harrisa nás zavedie do obdobia Mníchovskej konferencie, ktorá úzko súvisí aj s našimi dejinami. V septembri 1938 štyri veľmoci rozhodujú o osude Československa, a teda odstúpení sudetských území Nemecku, za zatvorenými dverami. V tomto napätom čase, ktorý postupne prerástol v 2. svetovú vojnu, sledujeme osudy dvoch mužov. Hugh Legat, jeden z Chamberlainových osobných tajomníkov, a Paul Hartmann, nemecký diplomat a člen protihitlerovského odboja, cestujú do Mníchova. Kedysi boli dobrými priateľmi a teraz sa ich cesty znova pretnú. Historický thriller o vernosti, zrade a dohode, ktorá odštartovala Hitlerove rozpínajúce sa plány, je strhujúcim čítaním k 80. výročiu Mníchovskej dohody.

Jorgen Brekke – V ľudskej koži

Prvý prípad nórskeho inšpektora Odda Singsakera odštartoval jednu z najdrsnejších severských krimi sérií. V múzeu Allana Edgara Poea v americkom Richmonde nájdu telo kurátora stiahnutého z kože. Prípad sa nápadne podobá na ďalšiu vraždu v knižnici v nórskom Trondheime. Ako obe udalosti súvisia so záhadnou knihou zo 16. storočia? A podarí sa dvom vyšetrovateľom z dvoch rozdielnych kontinentov nájsť vraha týchto ohavných zločinov? Päť románov nórskeho spisovateľa si doteraz získalo fanúšikov v dovedna 15 krajinách sveta. Na slovenskom trhu vo vydavateľstve Premedia túto jeseň vychádza už tretia kniha, ale čo tak začať od začiatku.

Andrzej Sapkowski – Zaklínač: Búrková sezóna

Od oznámenia úmyslu Netflixu nakrútiť seriál podľa kultovej knižnej ságy poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho ubehol už takmer rok. V týchto dňoch sa však živo diskutuje o obsadení Henryho Cavilla (predstaviteľa Supermana) do úlohy samotného Geralta z Rivie, ako aj o kuloárnych rečiach, že do úlohy Ciri hľadajú producenti dievča čiernej pleti. Vďaka vydavateľstvu Plus sa fanúšikovia fantasy ságy, prípadne počítačových hier, konečne dostali aj k slovenskému prekladu. A tento rok sa pôvodná pentalógia a prvé dve poviedkové knižky rozrástli o nový román. Hoci je Búrková sezóna samostatnou knihou, nechýba v nej nič z Geraltovho výnimočného sveta, v ktorom sa bielovlasý lovec netvorov vrhá do neľútostného boja s magickými príšerami.

Michael Ondaatje – Anglický pacient

Keď tento rok verejnosť vyberala spomedzi všetkých laureátov prestížnej Man Bookerovej ceny jedného absolútneho víťaza, rozhodla sa pre nestranúci román kanadského spisovateľa Michaela Ondaatjeho. Príbeh o zranenom vojakovi s amnéziou, o ktorého sa vo vile v Toskánsku stará ošetrovateľka Hana, je úplne prvou knihou z edície MM, ktorá čitateľom predstavuje najkvalitnejšie diela svetovej beletrie. Je to silný príbeh o láske, zrade a utrpení, ktorý sa dočkal aj úspešného a Oscarom ovenčeného filmového spracovania.

Peter Krištúfek – Lady Xanax, pán Snehulienka a ja

Posledný román talentovaného slovenského spisovateľa a režiséra Petra Krištúfka si v tomto septembrovom výbere jednoznačne zaslúži byť. Kniha je satirickou výpoveďou o stratenej generácii, ktorá uviazla jednou nohou v neskorom komunizme a druhou v ranom kapitalizme. Hlavná postava románu Tomáš sa narodil so šiestimi prstami na každej nohe. Už ako dieťa vnímal, že ak chce prežiť v pre neho absurdnom prostredí, musí sa tváriť, že je blázon. A tak len postáva kdesi na okraji a pozoruje. Od podivných deväťdesiatych rokov až po neskutočnú súčasnosť. Krištúfek sa vydania tejto knihy už nedožil, ale my, jeho čitatelia, z nej môžme cítiť to úžasne trefné a citlivé videnie sveta, ktoré do nej vložil.

Roald Dahl – Matilda

Kniha, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, v ktorej sú deti zvyknuté čítať. Nádherný príbeh výnimočne nadaného dievčatka, ktoré jedného dňa v sebe objaví schopnosť pohybovať predmetmi na diaľku, je návratom ku klasickej detskej literatúre. Veď jej autor patrí asi k najvýznamnejším menám žánru. Roald Dahl za svoj život vytvoril množstvo fantastických svetov, v ktorých nechýba napätie, láskavý humor a dobro tam víťazí nad zlom. Či ste veľkí, alebo malí, Matildu si určite obľúbite.

Odkaz na knihkupectvo