Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Škola dobra a zla – špeciálne vydanie

recenzia | 12. 10. 2021

Ahojte, volám sa Anastázia. Knihy sú súčasťou našej rodiny, pretože ocko je knihovník a mamka učí slovenský jazyk a literatúru. Čítam skoro vždy a všade. Mám 10 rokov a veľmi rada mám fantasy literatúru. Práve do nej patrí aj táto kniha, ktorú som si veľmi obľúbila. Najprv som si prečítala samostatnú knihu, 1. časť, ktorú som dostala od kamarátky. Keďže ďalšie dve (osobitné) časti sa nedali zohnať, dostala sa mi do rúk táto mega veľká špeciálna verzia „3in1“. Preto je aj moja recenzia trocha dlhšia.

 

Tu je pár informácií o všetkých troch knižkách. Napísal ich Soman Chainani, vyšli vo vydavateľstve CooBoo, v rokoch 2013, 2014, 2016 a ilustroval ich Iacopo Bruno. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

 

Špeciálne vydanie tejto knihy tvoria všetky 3 časti dokopy.

 

Škola dobra a zla

 

V malej dedine menom Gavaldon žijú dve dievčatá, Sophie a Agatha. Sú dobré kamarátky. Sophie je milá, pekná a má nádherné dlhé zlatisté vlasy. Agatha je presný opak Sophie. Mrzutá, škaredá, bez záujmov a kamarátov. Jej jedinou (a najlepšou) kamarátkou je Sophie.

 

V ich rodnej dedine koluje legenda o tzv. Škole dobra a zla. Každých niekoľko rokov zmiznú dve deti z dediny. Bez príčiny. Ľudia si myslia, že ich ukradol riaditeľ školy, ktorý im každý rok posiela nové rozprávkové knižky. Sophie pevne verí, že keď tento raz príde do dediny riaditeľ školy, ju si vezme do Školy dobra a Agathu do Školy zla. Tá si myslí, že je to len hlúpy výmysel. No sen sa môže stať skutočnosťou….

 

(Škoda, musím prezradiť jednu dôležitú vec, ktorú budete potrebovať, aby ste pochopili ďalšie recenzie – dievčatá si, nevedno ako, vymenia miesta v škole, teda Sophie bude zlá neverska a Agatha dobrá everska). Viac sa dočítate v knihe Škola dobra a zla 1.

 

Škola dobra a zla – Život bez pricov

 

Aj na začiatku 2. časti sa Sophie a Agatha ocitnú doma, v dedinke Gavaldon. Nebudem vám prezrádzať všetko, ale niečo zapríčiní, že sa naše hrdinky opäť objavia v Škole dobra a zla, kde sa udiala veľká zmena v rozdelení študentov (viac neprezradím). Tá strana, na ktorej sú Sophie a Agatha, má novú dekanku Saderovú (viac v knihe).

 

Sophie sa pomocou čarovného elixíru premení, aby mohla ísť do druhej školy. Vyskúšala si vyučovanie v nej, ako aj Skúšku rozprávkou, no v druhom tíme. Na konci tejto knihy si aj zlá Sophie nájde svoju spriaznenú dušu, a to zlého riaditeľa školy. Agatha, samozrejme, krásneho princa Tedrosa. Viac sa dočítate v 2. knihe Škola dobra a zla – Život bez princov.

 

Škola dobra a zla – Posledný a naveky

 

Riaditeľ školy, ktorý je mladý a krásny, prezradí Sophie svoje skutočné meno, Rafal. Niekoľkokrát ju požiada o ruku, ona však odmietne. Až po nejakom čase mu povie svoje „Áno“. Na prst jej nasadí zlatú obrúčku. Ona však stále pochybuje o tom, že Rafal je jej pravou láskou.

 

Agatha s Tedrosom zatiaľ bývajú u jej matky Callis v Gavaldone, no necítia sa tam bohvieako pohodlne. Dosť často sa hádajú. Musia sa schovávať, aby ich dedinská stráž nenašla, pretože na Agathinu a Sophiinu hlavu vypísali odmenu. O Tedrosovi zatiaľ starší nevedeli. Nakoniec stráž prišla aj do Callisinho domu a našla v ňom Agathu a Tedrosa. Čaká ich trest (kvôli tomu, že dedinčania si myslia, že je Agatha bosorka), ale jeden dobrý človek ich zachráni. Potom sa vydajú na dlhú cestu, aby zachránili Sophie z rúk Rafala. Potom sa ale rozpúta veľká vojna…

 

Kto ju vyhral, kto v nej bojoval, ako sa skončí tento krásny príbeh o dvoch priateľkách a množstvo ďalších šokujúcich právd, ktoré s postupom času odhalíte, sa dočítate v tejto knihe. Odporúčam ju všetkým, ktorí majú radi rozprávky, dobrodružstvo, lásku, priateľstvo a tajomstvo…

 

Dúfam, že sa vám moja recenzia páčila a už teraz sa teším na ďalšie časti Školy dobra a zla, ktoré, žiaľ, ešte nevyšli v slovenčine.

 

Anastázia Novotná, 10 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.