Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Škola rozprávok

recenzia | 30. 6. 2022

Nadišiel máj a ja som siahol po knihe Škola dobra a zla od autorky Soman Chainani. Túto knihu som si vybral preto, lebo mám rád fantasy knihy a taktiež ma zaujal názov. Musím povedať, že ma táto kniha na začiatku veľmi neohúrila, ale čím viac som čítal, tak to bolo zaujímavejšie.

 

Príbeh je o Sophie a Agathe, dvoch najlepších kamarátkach, ktoré žijú v mestečku, v ktorom raz za 4 roky riaditeľ školy unesie 2 deti a už ich nevráti. Jedno poputuje do Školy dobra a jedno do Školy zla. Sophie vždy snívala, že unesú práve ju a, že ona bude tá, ktorá si nájde princa, a bude žiť šťastne až do smrti. Zlom príde vtedy, keď Sophie a Agathu naozaj unesú, ale to zadelenie? Musela nastať chyba….. Dopadol únos podľa Sophiinych predstav? Ak sa to chcete dozvedieť, tak si musíte prečítať túto knihu.

 

Podľa mňa bol dej napínavý, ale začiatok mi prišiel nudný. Myslím si, že kniha sa viac hodí k dievčatám, hlavne kvôli tomu, že hlavnými postavami sú 2 dievčatá, čo ma na začiatku trochu odradilo. Záver mi prišiel naozaj zaujímavý a už sa teším na druhú časť.

 

Páčil sa mi svet, ktorý autorka vytvorila, bol veľmi pekne opísaný a aj ja by som sa niekedy do takej školy pozrel. Niektoré časti boli opisované až príliš, čo ma neskôr nudilo. Obľúbil som si Agathu, ktorá sa stala mojou obľúbenou postavou práve preto, lebo má veľmi dobré srdce a vždy pomôže keď treba. Naopak nemám veľmi rád Sophie, lebo mi prišla rozmaznaná a takú kamarátku, ako ona, by som nechcel. Námetom mi Škola dobra a zla pripomínala Harryho Pottera len s tým rozdielom, že tu sa vyskytovalo viac rozprávkových prvkov.

 

Vyskytlo sa tu aj pár malých ilustrácií, ktoré sa mi veľmi páčili a dal by som ich do knihy pokojne viac. Kniha má 421 strán a menšie písmenká, preto mi dlhšiu dobu trvalo, kým som ju prečítal. Skrátil by som niektoré časti, ktoré boli zbytočne podrobne rozpísané. Aj cez to by som knihe dal 8/10. Určite si prečítam aj ďalšie časti.

 

Alex Bodnár, 11 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.