Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Sľuby politikov

recenzia | 14. 4. 2020

Po prvýkrát som čítal knihu, ktorú som si sám nevybral, ale dostal. Prvýkrát som o nej ale počul už predtým v knihe „Ten kto stojí v kúte“.

 

Kniha Georgea Orwella je o zvieracej farme, na ktorej prevzali vládu zvieratá, aby mali viac potravy a menej práce. Zo začiatku bolo všetko v pohode, ale neskôr sa na farme začali diať zvláštne veci. Zvieratá boli pod tlakom, lebo kvôli veľkej stavbe bolo málo jedla a zároveň pomaly sa medzi nimi rodila diktátorská vláda. Na knihe Zvieracia farma sa mi páči, že každé zviera predstavuje presný typ človeka, ako napríklad múdri ľudia – prasatá, pracovití a silní ľudia – kone. Páči sa mi aj to, že dej opisuje v podstate najčastejšie problémy štátu, ktorý si zvolí zlého panovníka a on ich nakoniec naláka na niečo, čo je úplne inak.

 

Myslím si, že aj keď to bola prvá kniha v žánri politická satira, ktorú som prečítal, bola veľmi dobrá a zábavná. Niekedy som ale ľutoval nič netušiace zvieratá, ktoré stále ťahali za nos a hovorili im o lepšej budúcnosti plnej jedla a voľného času.

 

Túto knihu odporúčam všetkým, ale hlavne ľuďom, ktorí sa zaujímajú o politické krízy vo svete, alebo ľuďom, ktorí by si radi prečítali zaujímavé a trochu iné diela takýchto slávnych a významných autorov svetovej literatúry. Mali by sme sa pozastaviť nad faktom, že podobné veci sa stávajú aj teraz a treba ich riešiť.

 

Zoran, 13 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.