Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Štyria netradiční kamaráti

recenzia | 30. 6. 2022

Ako názov knihy – Chlapec, krtko, líška a kôň – napovedá, táto krásna kniha je o štyroch postavách. Chlapec je osamelý a má večne veľa zvedavých otázok. Krtko miluje koláče. Líška je väčšinou tichá a pozorná. A kôň je najláskavejšie zviera, aké kedy stretli.

 

„Každý z nich je iný,presne ako my, a každý má svoje slabosti.“ Charlie Mackesy

 

Kniha je viac než pekná. Páčia sa mi ilustrácie, text je ešte krajší, ako si myslíte. Svoj výber vôbec neľutujem. Táto kniha ide na poličku „obľúbené knihy“. Autor totiž dúfa, že vás táto kniha povzbudí, aby ste žili odvážnejšie a boli milší k sebe a k druhým. A aby ste sa nebáli požiadať o pomoc, keď ju potrebujete, lebo aj to chce odvahu .

 

Chlapec, krtko, líška a kôň je pre každého, pre malých i veľkých. Autor vás žiada, aby ste si s knihou robili, čo chcete. Píšte si do nej, ohýbajte rohy a poriadne ju obchytajte (Po jednom obrázku v knihe prešiel autorov pes). Charlie Mackesy by bol rád, ak by ste sa do jeho diela začítali hocikde a hocikedy.

 

Chlapec stretne krtka, ktorý miluje koláče. Raz, keď sedia na strome a pozorujú prírodu, stretnú líšku. Pre krtka je stretnúť líšku zlý sen. Ale náš krtko ju ľúbi a dokonca ju zachráni. Na oplátku, líška zachráni jeho. Veď je mu to dlžná. Potom, po veľkom kuse dlhej cesty, stretnú koňa. Pre nich je to najväčšie a zároveň najláskavejšie zviera, aké kedy videli. Spolu sa rozprávajú o múdrych veciach. Všetci sa majú radi a aj keď si to nemyslíte, tvoria rodinu.

 

„Čím chceš byť, keď vyrastieš?“ „Chcem byť láskavý,“ povedal chlapec.
„Čo si myslíš, čo je úspech?“ „Ľúbiť niekoho,“ odvetil krtko.
„Čo je podľa teba najväčšia strata času?“ „Porovnávať sa s druhými,“ odpovedal krtko.
„Často je najťažšie odpustiť sám sebe.“
„Slzy netečú len tak bezdôvodne, dokazujú tvoju silu, nie slabosť.“
„Povedal si niekedy niečo naozaj odvážne?“ opýtal sa chlapec. „Pomóc,“ povedal kôň.
„Objavil som niečo lepšie než koláče.“ „To sotva,“ povedal chlapec. „Ale áno,“ odvetil krtko. „A čo?“ „Objatie. Vydrží dlhšie.“

 

Keď som si značila vety, ktoré sa mi páčia, prišla som do polovice knihy a nemohla som pokračovať, pretože by toho bolo veľmi veľa. Výber knihy vôbec neľutujem.

 

Simonka Burdová, 11 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium III.