Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

SuperŽENY!

recenzia | 31. 10. 2019

Na narodeniny som dostala knihu Príbehy na dobrú noc pre rebelky, tak keď som videla knihu príbehov ďalších päťdesiatich žien zo Slovenska, vedela som, že ju musím prečítať tiež. Druhou knihou v poradí (v rámci projektu Knižné štipendium) je preto kniha SuperŽENY od Andrey Kellö Žačokovej.

Kniha nie je vôbec náročná na čítanie. Opäť sa stretávame s rôznymi ženami, od farárok až po horolezkyne. Medzi ženy, ktorých príbeh ma zaujal najviac, patria Mária Terézia, Svätá Alžbeta no i Mária Bellová, ktorá bola lekárka.

Posledná spomínaná pochádzala z chudobnej rodiny, mama jej zomrela, a tak sa jej otec musel starať o ňu a ďalších šesť detí sám. Bol evanjelický farár a Márii pomohol dostať sa na evanjelické lýceum. No Mária bola často chorľavá, a tak ju vzdelával aj doma. Tuberkulóza bola v tom čase najvážnejšia choroba a vtedy sa rozhodla, že chce pomáhať ľuďom. Jej prianie sa aj splnilo. V Budapešti ju prijali na lekársku fakultu. Po piatich rokoch získala lekársky diplom. Na Slovensku sa pre ňu miesto nenašlo, a tak pracovala za hranicami. Prvá svetová vojna ju zasiahla v dnešnom Rakúsku. V nemocnici videla zomierať mladých vojakov. Mária Bellová bola, podľa mňa, žena s obrovskou odvahou a veľkým srdcom. Aj preto je pre mňa veľkým vzorom a inšpiráciou.

Príbehy sú písané rovnakým štýlom, v úvode je stručná informácia o žene, doplnené sú zaujímavými ilustráciami. Veľmi sa mi páči, že knihu môžem kedykoľvek opäť otvoriť a prečítať si opäť niečo o aktívnych ženách z našej histórie.

Knihu by som odporučila každému, kto má rád skutočné príbehy.

Sára Stebnická, 10 r.

Recenzia vyšla vďaka projektu Knižné štipendium.