Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Vedieť tak svoj dátum smrti

recenzia | 4. 2. 2020

Ako decembrovú knihu som si vybrala titul Nesmrteľní od Chloe Benjamin. V jednom časopise som na túto knihu videla recenziu a zaujal ma jej obsah, preto som sa rozhodla po nej siahnuť. Plus vedieť svoj dátum smrti alebo pravdu, či vedia byť veštby vždy pravdivé, sú zaujímavé otázky.

 

A takto sa dostávame k obsahu knihy. Autorka nám zobrazuje životy štyroch súrodencov- Varji, Daniela, Kláry a Simona, ktorí sa ešte ako malé deti u veštice dozvedeli dátum svojej smrti. Následne sledujeme ako táto informácia ovplyvnila ich nasledujúce kroky, rozhodnutia a činy. Prvý príbeh je o najmladšom Simonovi, homosexuálovi, ktorý utečie do San Francisca hľadať svoju osobnosť. Ďalšia je Klára, ktorá sa snaží preraziť ako kúzelníčka. Tretí Daniel pátra po veštici z detstva a napokon najstaršia zo súrodencov, Varja, skúma starnutie. Dej je plný rôznych nečakaných zvratov a zápletiek, ktoré vás prekvapia a ohromia.

 

Autorka si vybrala veľmi zaujímavú tému, ktorá má veľký potenciál. Taktiež ma zaujali aj jednotlivé povolania postáv. Napríklad taká kúzelníčka Klára. Veľmi netypické. Napriek tomu som mala pocit, že niektoré časti boli pritiahnuté za vlasy, až priam odfláknuté. Situácie sa dali omnoho viac rozviesť, pridať k nim dôvody a zmýšľanie jednotlivých postáv. Niekedy som až krútila hlavou, čo to autorka napísala.
No kniha ako celok sa mi páčila, hoci po jej dočítaní som mala zmiešané pocity. Je to veľmi netypický príbeh plný zaujímavých situácií. Vyskúšajte si sami sa zamyslieť, aké by to bolo vedieť, kedy príde váš deň smrti a ako by ste sa asi zachovali na mieste hrdinov.

 

Tamara, 14 rokov

 

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.