Logo-Knihy na korze
Kníkupectvo
Na Korze

Vzdelaná

recenzia | 14. 11. 2019

Na mesiac október som si vybrala biografiu Vzdelaná. Biografie veľmi nečítam, a preto som sa rozhodla skúsiť niečo nové. Vzdelaná ma zaujala hlavne svojím dejom, ktorý sa mi zdal inšpiratívny.

Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rodina bola natoľko izolovaná od bežného života, že nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. Časom sa však jeden z Tariných bratov dostal na vysokú školu a motivoval Taru k učeniu. Vďaka samoštúdiu sa Tara vypracovala a študovala na najlepších školách.

Najviac sa mi na knihe páčila odvaha a sila získať vzdelanie zo strany hlavnej hrdinky. Mám k nej obrovský rešpekt, pretože toľko toho, čo ona zažila a kam sa až vypracovala, klobúk dole. Najmenej sa mi páčil jej otec. Hlavná hrdinka mala tiež násilníckeho brata, ktorý sa ku všetkým správal otrasne a jej otec bol všetkého svedkom, no nezasiahol a neubránil svoju dcéru. Plus, tie jeho názory na ženy a koniec sveta, ach. Tarin starší násilnícky brat mi taktiež neskutočne liezol na nervy. V živote by som toto svojim mladším súrodencom neurobila. Celkovo, jej rodina a ich vzájomné vzťahy boli zvláštne. Občas som mala chvíle, kedy som sa na knihu pozerala s obdivom, ale aj s nenávisťou pre to, čo sa to tam aktuálne deje.

Knihu naozaj odporúčam, je to krásny, silný a inšpiratívny príbeh.

Tamara Holubová, 15 r.

Recenzia vznikla vďaka projektu Knižné štipendium.